Динята има ефекта на виагра

Ядене на Диня

Студен резен диня дълго беше основното ястие на трапезата за Четвърти Юли (Деня на независимостта в САЩ). Според нови проучвания обаче, сочният плод би се вписал по–добре в трапезата за Свети Валентин. Това е така, поради научни открития, според които динята съдържа компоненти, които доставят виагра ефекта на кръвоносните съдове в тялото и дори повишават либидото.

Чрез химични съединения е открито, че благотворните съставки на динята и на други плодове и зеленчуци са биоактивни и биха могли да въздействат на човешкото тяло за достигане на възбуда и добро здравословно състояние.

В динята се съдържат веществата ликопен, бета каротин и цитрулин, чиито полезни функции все още се разучават. Посредством тези съставки динята има способността да успокоява кръвоносните съдове, което се постига и с ефекта на виаграта.

Учени твърдят, че при консумация на диня, цитрулина се превръща в аргинин в централните ензими. Аргининът е аминокиселина, която въздейства на сърцето и на кръвообращението по особен начин и поддържа имунната система в добро състояние.

Взаимодействието между цитрулина и аргинина могат да повлияят на сърцето и на имунната система по много особен начин - поддържат ги здрави и силни. Също така е доказано, че връзката между тези две вещества се отразява изключително добре на хора, страдащи от затлъстяване и някои форми на диабет.

Диня

Съществуват много физиологични и психологични фактори, които биха могли да причинят импотентност. Аргининът повишава азотния оксид в кръвоносните съдове, отпуска ги и се достига до почти същия ефект, както при виаграта. Увеличаването на азотния оксид се отразява благоприятно на тези, които страдат от ангина или високо кръвно налягане и други сърдечно-съдови проблеми.

Според научни изследователи динята може да не е толкова специфично вещество като виаграта, но със сигурност е един добър заместител и помощник за релаксирането на кръвоносните съдове, без каквито и да е лекарствени медикаменти.

Висока концентрация на цитрулин, предшественика на аргинина, е открита първоначално в кората на динята, а след това и във сърцевината. Тъй като кората на динята обикновено не се яде, двама учени се опитват да създадат и отгледат нов вариант на плода, при който цитрулинът ще се съдържа в по–големи количества в сърцевината, отколкото в кората на динята.

Други учени твърдят, че тъмно червената диня измества домата от неговото първо място по съдържание на ликопен. Почти 92% от динята са вода, но другите 8% са запълнени с ликопен, който е антиоксидант, предпазващ сърцето, простатата и кожата на човешкото тяло.

Преди време за ликопена, който е открит и в червения грейпфрут, се е смятало, че се съдържа единствено в доматите. Сега, обаче вече е известно че антиоксидантът се съдържа и то в голяма концентрация и в червената диня.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати