Какво да сготвим в микровълновата

Какво да сготвим в микровълновата

Готвене в микровълнова

Вече почти всяко домакинство разполага с микровълнова печка – уред, любим на домакините. Но освен за бързо затопляне и размразяване, в микровълновата печка може и да сготвим. Ето няколко идеи какво:

Филия, намазана с масло, парченце шунка, резен домат, кашкавал и чубрица, пусната за минута-две в микровълновата печка понякога може да замести пицата.

Друга идея е за печени цели картофи със сол и кашкавал. Измиват се няколко по-малки картофчета. Както са с обелките се поставят в чиния и се посоляват обилно със сол. Набоцкват се с вилица и се пекът за около десет минутки в микровълновата, като се обръщат и от двете страни. Когато се извадят, кожичките им се махат и се режат наполовина. Върху тях се слага кашкавал и се запича още малко.

Гювече

Гювече в микровълнова

В гювече се слага доматено пюре и натрошено сирене. Слага се за пет минути с капаче в микровълновата. Добавя се нарязан колбас, подправки на вкус и едно - две яйца. Набоцкват се с вилица. Запича се, но вече без капак. Може да се добавят сварени картофи и печена чушка.

Броколи в микровълнова

Броколи в микровълнова

Така полезните броколи могат да се сварят в микровълновата безпроблемно. Само трябва да им се добавят масло и подправки.

Яйца в микровълнова

За една порция: Пълни се порцеланова купа до половината с вода и две лъжици оцет. Пуска се за 2 мин. в микровълновата, на максимална мощност, като водата трябва да заври през това време. Купичката се вади и в нея се слагат три разбити яйца, за 5-6 мин. на мощност 50%. През това време се счукват 2-3 скилидки чесън. Към тях се добавят 3-4 лъж. кисело мляко и 60-70 гр. натрошено сирене. Поставят се в чинията за сервиране. В една чаша се смесва 1 лъж. масло или зехтин и щипка червен пипер (за да не се запържва маслото в тиган). Тя също трябва да се сложи за минута-две в микровълновата.

Яйцата се вадят и се поставят върху сиренето с чесъна и киселото мляко. Отгоре се заливат със сместа от чашката.

Гъби в микровълнова

Задушени гъби в микровълнова

Необходими продукти: 100 гр. гъби, лимонов сок, 200 гр. ориз, 30 гр. масло, подправки

Почистените и измити пресни гъби се напръскват с лимонов сок, слага се малко масло и се държат похлупени 2 минути при 600 Вт. Изсипват се на дъното на съда, добавя се оризът и се налива 2 ч.ч. (400 мл.) вода. Похлупва се и се държи 5 минути при 600 Вт. Превключва се на 180 Вт и се държи още 20 минути, без да се разбърква. Накрая се прибавят останалото масло и подправките.

Кекс в микровълнова

Кекс в микровълнова

Необходими продукти: 125 гр. масло, 125 гр. брашно, 125 гр. захар, 100 гр. орехи, 1 с.л. (10 мл.) ром, 4 яйца, 1/2 пакетче бакпулвер, 150 гр. марципан, мазнина за формата, брашно за формата

В порцеланова купа се смесват размекнатото масло, брашното, захарта, 50 гр. смлени орехи, ромът, яйцата и бакпулверът. Разбърква се добре с миксер до получаването на гладко тесто. Слага се в намаслена и поръсена с брашно форма. Държи се 9 минути при 600 Вт. Оставя се да изстине малко и се обръща. Марципанът се разтопява за 1 и 1/2 минути при 600 Вт. Кексът се покрива с него. Гарнира се с цели орехови ядки.

Пълнени чушки в микровълнова

Необходими продукти: 2 бр. червени чушки, 2 бр. моркови, 80 гр. ориз, 10 бр. фъстъци, 1 с.л. розмарин, олио

Капачетата на чушките се режат и се почистват от семките. Измиват се и се подсушават. Морковите се обелват и се настъргват на едро. Смесват се със сварения ориз, нарязаните фъстъци, розмарина и олиото. Със сместа се пълнят чушките. Слагат се отрязаните капачета, похлупват се и се държат 5 минути при 600 Вт.

Готвенето в микровълнова печка е приятна и лесна задача, с която всеки може да се справи. Стига само да има желание и малко свободно време.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Руми
Руми
18.10.2013 21:00
Ориз под капак се сварява за 22 минути с вода, едно към четири части, на най-силна мощност, с малко сол на вкус, олио или зехтин на вкус. Може да се добави и морков, чушка,праз лук или др. зеленчук по желание,преди печене, но може и без тях, а като се свари ориза да се добавят подправки.
0
0
Руми
Руми
18.10.2013 20:55
4 лъжици фини овесени ядки, малка чаена чаша вода,2-3 чаени лъжички зехтин, малко натрошено сирене, в керамична купичка, без капак, за 2 минути в микровълновата фурна и закуската е готова. Полезна против запек.
2
0
Руми
Руми
18.10.2013 20:50
В йенско гювече слагам на дъното маргарин или зехтин, сирене,1 нарязан на 4 части домат,(счупвам)1яйце,което леко с вилицата разкъсвам жълтъка (за да не гърми),малко кашкавал. Пека в микровълновата за 7 минути под капак.
0
0
Руми
Руми
18.10.2013 20:44
За 14-15 минути сварявам в микровълновата с мъничко вода обелени картофи под капак (йенска купа) с малко сол на вкус и след това ги овкусявам със зехтин,копър, пресен или зимен лук.
3
0
Руми
Руми
18.10.2013 20:39
Цели патладжани, с опашките, леко с ножа ги дупвам на 2 места (за да не гърмят)и ги завъртам в микровълновата печка за 17 минути (на най-силно). След като изстинат ги обелвам и подправям на вкус със сол, оцет,зехтин и чесън, може и домат.
0
1