Отглеждане на Киноа

Растение Киноа

Киноа представлява ядливо растение с широки листа. За негова родина се смята Южна Америка.

Киноата се определя като зърнена култура. От друга страна обаче тя е близък родственик на спанак, цвекло и лобода. Благодарение на превъзходните си хранителни качества, това растение придобива все по-голяма популярност. Това се дължи най-вече на предимството, че е цялостно ядливо – не само семената, но и листата на киноата се ядат. Някои я наричат "царицата на зърнените култури".

Киноата е с богат хранителен състав и лек орехов привкус. Малките и семена, наподобяващи кус-кус, са предпочитана храна от вегетарианци и суровоядци. Консумирането и е добра предпоставка за здравословно и балансирано хранене.

Отглеждането на киноа датира още от преди повече от 5 000 години. Засаждането и започвало с хвърлянето на семена от вожда на племето.

От хилядолетия киноа се гледа в цяла Южна Америка, основно в Боливия и Перу, където са съсредоточени 97% от световното производство. С благословията на Далай Лама например започва отглеждането и в Тибет и Хималаите. Растението вирее най-добре на 3 000-4000 метра надморска височина - в райони с бедни почви и сурови климатични условия.

Плантации с киноа в Перу

Киноата има невероятната способност да цъфти и отделя семена във всеки етап от растежа си. Веднъж захване ли се някъде, дори почвата да не е благоприятна, тя се превръща в производител, като се обгражда с потомство. Единственото, от което се нуждае, е липсата на плевели около нея.

Повечето сортове киноа растат от 1 до 3 метра на височина и представляват величествени растения. Присъствието им излъчва сияние във всяка градина. Киноата притежава и уникални цветни нюанси, преливащи най-вече около разсъмване и привечер.

Почва. Киноата е добре отзивчива към азот и фосфор. Растения, отглеждани в богата почва може да достигнат повече от 3 метра височина. Оптимална почвата е добре дренирана, но растението се справят добре във всякакви условия.

Сортове. Име сортове киноа, предлагани от компании за семена. Трудно е да се опишат неуловимите разлики във вкуса между тях.

Засаждане. Киноата расте най-добре, когато максималните температури не надвишават 32 °C. Най-доброто време за засаждане е от края на април до края на май. Когато почвени температури са около 15 °C растенията се появяват в рамките на три до четири дни.

Киноа

Сеитба. Семената трябва да бъдат засети не повече от 15 см. Засаждането може да се направи на ръка или със сеялка. Растения трябва да се разрежда на 15-45 см. едно от друго. За декар ще е нужен килограм семена.

Поддръжка. Сеенето в редове спомага за плевенето, което е задължително. Почвената влага вероятно ще е достатъчна до началото на юни, за да покълнат.

Прибиране на реколтата. Киноата е готова за прибиране, когато листата й са паднали. Семената могат лесно да бъдат събрани с ръка. Важно е да се гледа времето, когато решите да прибирате киноата, защото ако е валяло, сухите семена ще покълнат. Най-доброто време за прибиране на реколтата е сухото време, рано сутрин, след първата слана.

Вършитба. Киноата е покрита с горчиво вещество, наречено сапонин. Благодарение на него, киноата изисква старателно изплакване преди готвене. Един от начините е да се сложизърното в блендер с хладка вода на най-ниската скорост, със сапун и да сменяте водата, докато вече не е сапунена. Това отнема около пет смени на водата, за да се постигне желаният ефект.

Добиви. Нормалният търговски добиви на киноа е 500-900 кг. на декар. Селскостопанските комбайни все още се адаптират към лекотата на семето.

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
атанас
атанас
08.01.2016 10:54
Къде да намеря повече информация.От къде да купя разсад и колко струва?
6
0