gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Консервиране чрез осоляване

Консервиране чрез осоляване

Сол

Осоляването на продуктите е играло важна роля в храненето на хората, тъй като удължавала срока за съхраняване на месото, рибата и зеленчуците.

Днес въпреки технологиите, които позволяват по-дълго съхранение на продуктите и без осоляване, домакините осоляват риба, месо и зеленчуци, тъй като солта дава на продуктите специфичен вкус.

При консервирането чрез осоляване солта лишава вредните микроорганизми и гъбичките от водата, която им е необходима за жизнената им дейност.

Филе

Може да се осоляват зелени подправки като копър или магданоз и по този начин да се съхраняват за по-дълго време. Съотношението е една част сол две части подправки.

Копърът, магданозът или друга зелена подправка се нарязва на ситно и в буркани се редят слой подправки слой сол. Освен копър и магданоз така може да се консервират зелен лук, пресен риган, босилек. Притиснете с тежест, оставете в хладилника и след една седмица я извадете.

Същото съотношение на сол се използва и за консервиране на кореноплоди – ряпа, моркови, целина, картофи. Кореноплодите се измиват добре и да се нарежат на ситно, за да може солта да проникне във вътрешността им. След като се наредят един ред зеленчуци, един ред сол, се затискат с тежест и се оставят за една седмица.

Консервирана Риба

Излишъкът от сол е вреден за организма, затова винаги измивайте добре зеленчуците и подправките, преди да ги използвате. Солените кореноплоди може да добавяте в супи и основни ястия, без да ги измивате, и тогава няма да се налага да солите ястието.

Осолената риба е доста вкусна, но не трябва да се забравя, че е по-приятна, ако преди консумация я накиснете за 2 часа в прясно мляко.

Изчистете един килограм риба и я натъркайте отвън и отвътре със ситна сол.

Ако е повече от една риба, наредете я на слоеве в плитък съд, като между отделните риби поръсвате сол. След 4 часа я извадете и подсушете. В голям буркан наръсете едра сол и редете рибата в нея, като между отделните слоеве ръсите черен пипер на зърна, два дафинови листа и 5-милиметров слой сол.

Поръсете отгоре със сол, затиснете с тежест и оставете за 1 седмица в хладилника. След това отстранете образувалата се на повърхността мазна ципа и допълнете догоре с разтвор от 1 част сол и 1 част вода. Така рибата може да се съхрани 6 месеца в хладилника. По същия начин можете да осолите и месо.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати