Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Опасен китайски чесън на пазара

Опасен китайски чесън на пазара

Опасен чесън

В традиционната българска кухня чесънът присъства много често, придава особен аромат и вкус и без него гозбата не става достатъчно добра. Като че ли й липсва нещо. Оказва се, че през последните години да намериш български чесън на пазара съвсем не е лесна работа.

Дори става все по-трудно, защото масово големите вериги магазини, където повечето хора вече пазаруват, са залети с огромните бели глави чесън. Те са толкова примамливи, че са подходящи дори за корица на списание, но оказва се, че външният вид за пореден път може да ни изиграе лоша шега.

Китайски чесън

Едва ли има потребител, който да не е забелязал или чул, но едрият и идеален на външен вид чисто бял чесън не е българско производство. Той има огромни скилидки, които имат много силна миризма, но някак доста по-специфична. Това е т.нар китайски чесън, който иначе на вкус е добър в прясно състояние.

Българският е обикновено доста по-дребничък и на пръв поглед неугледен, но пък много по-добър и натурален избор от китайския. Освен това нашенският продукт не е толкова лютив и е подходящ за директна консумация, не само след топлинна обработка.

Не е ясно дали китайският чесън е вреден за здравето ни. Факт е, обаче, че много по-често може да чуете оплакване от хора страдащи от гастрит или други стомашни болки, да ги боли стомах, вследствие на едрия чесън. Вероятно причината е само в това, че е по-лют, но все пак усещането не е никак приятно. От друга страна всеки чесън, независимо какъв е може да „събуди” минали стомашни проблеми.

Всъщност опасен или не е чесънът с огромните скилидки, остава енигма, но след като хората не се чувстват добре след неговата употреба, отговорът е съвсем ясен.

Чесън

Ако гастритът и язвата не касаят вас или смятате, че причината е в самия чесън, а не във производството му, то нека да обърнем внимание на факта, че когато го полеете с оцет – за салата, за сос към шкембе-чорбата, за туршия, китайският чесън често посинява.

Консервиаран чесънът придобива несвойствен син цвят, алармираха читатели на gotvach.bg. Това по всяка вероятност се дължи на химическите вещества, с които е отглеждан и избелван чесънът. Той не бива да се консумира суров, а едва след термична обработка, разбира се, ако имате късмета да не посинее.

Много хора твърдят, че миризмата му е твърде особена и необичайна за натурален продукт. Затова не се колебайте следващия път на пазара - изберете българския чесън. Той не е толкова бял, едър и съвършен, все още има добър вкус и аромат и най-важното - запазва естествения си цвят при кулинарна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (14)

Изпрати
даниела
даниела
08.11.2013 16:00
този чесън не се яде като ябълки, основно се използва за готвене - тогава не дразни на никого стомаха.
2
1
mimi
mimi
07.11.2013 11:18
едрият чесън е от руски сорт имаме го донесен преди 15 години и свекърва ми го сее всяка година тук никога не е посинявал и не е по-лют от обикновенния единственото различно е че ако го оставите в земята прави топка със семена когато го посеете от семе става една голяма глава без скилидки като лук а когато засеете скилидки става такъв не пишете глупости защото използвам и двата вида и нямам проблеми а иначе е по -издържлив на болести и засушаване и най-важното не го пръскаме с нищо защото той е издържлив сорт ..
1
1
мики 1952
мики 1952
06.11.2013 22:46
посинява от фалшивия оцет.А турски или китайски чесъна си е чесън
2
1
Ж. Ангелова
Ж. Ангелова
31.10.2013 08:59
На мен ми се случи тези дни. Миналата седмица сложил една главичка такъв чесън в буркан с туршия от печени камби, която не се стерилизира. Чесънът беше от този, който е опакован по 5 главички в бяла мрежичка. Явно китайски. Тази седмица отворих буркана и чесънчетата бяха посинели. Отначало помислих, че проблемът е в оцета, но сега ситуацията се изясни. Въпросът ми е кой и как допуска подобен внос на опасен продукт в България. Не трябва ли да понесе наказателна или поне административна отговорност за това, че трови българския народ.
2
0