gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Полезни ли са компотите

Полезни ли са компотите

Компоти
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

По-голямата част от хората сме израснали похапвайки сладко или домашен конфитюр през студените зимни вечери. Другото изкушение, което все още обичаме и консумираме са компотите.

Макар, че вече все по-рядко се произвеждат, компотите все още са обичани и употребявани. До колко са полезни е въпрос, който можем да зададем за всяка друга напитка или храна.

Пресни плодове

Все повече се оглеждаме всичко, което консумираме да е „био” като си мислим, че след като има такъв етикет значи си купуваме качество. Можем да срещнем най-разнообразни мнения за компотите – били вредни, защото имало много захар, от тях се дебелеело, били храна за гладни студенти, отишли да учат някъде другаде.

Вредно и полезно в случая носят не само двете си основни значения. Вредата за един не винаги е вреда за друг, особено ако говорим за храна. Що се отнася до въпроса дали дебелеем от компоти, то трябва да изясним, че не дебелеем от някоя храна, а от това, че сме прекалили с нея.

Не може да наричаме консервираните плодове вредни. Дали са подходящи за децата не е въпрос с един отговор. Естествено, че е по-добре да има пресни плодове. Но нали не мислите, че пресните плодове, които купуваме в студената зима например и които изглеждат току-що откъснати, са напълно натурални?

Приготвяне на компоти

А по въпроса за кого са храна – ако компотите са ви вкусни и имате навик от малки да похапвате от тях от време на време, продължавайте да го правите. Същото е и ако не ви харесват, но не бива да ги окачествяваме като вредни или полезни. В крайна сметка всичко е полезно, стига да не прекалявате с количеството му.

Но помислете и за това – кое е по-добре да купите, натурален сок в картонена кутия или да отворите един компот и детето да изпие сиропа? Ако в компота има захар, то в останалите продукти на пазара има консерванти и различни други съставки, които са вредни за вас и децата ви.

Ако смятате, че има много захар в компота – разредете го с вода или при направата им, слагайте по-малко количество. Освен сока, плодовете могат да се разбиват и детето ви да пие истински натурален нектар, който може да не му донесе витамини, но няма да му навреди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
513
49
34
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (18)

Изпрати
Потребител#180192
Вредни са разбира се! Всичко преработено е вредно! Нито едно животно в природата не готви!!
Трябва да се ядат предимно свежи и пресни храни. Непреработени! Само такива, каквито предлага природата!
0
5
Ваня
Ваня
16.06.2015 23:04
Само искам да предупредя: затварянето на каквито и да било домашни консерви да става само с нови капачки - старите носят риск от заболяването ботулизъм (ако са замърсени или ръждясали). Просто всичко трябва да е стерилно, а това, че по-хубаво няма от домашно направен компот, за мене, две мнения няма.
14
1
Невена Коларова
Невена Коларова
27.03.2014 09:12
Плода за компота откьсвам от собствената си градина .Измивам добре и веднага го затварям Слагам по 2 льжици захар максимум.Така се запазват всички витамини.Не искам да коментирам как се сьхраняват плодовете в големи количества и какво купуваме от магазините??Много ми хареса статията.
18
1
дике
дике
13.03.2015 19:03
Глупости- вероятно се касае са стерилизация, защо мислите, че всичките витамини са вътре?
3
0
Изумен от глупостта
Изумен от глупостта
17.03.2014 18:54
Кой пише такива елементарни статии? Някой журналист или 11 годишната ми племенница?
3
9
София
София
04.03.2014 20:18
Минах през най-различни сокове и други подобни, но отново се върнах при компотите. В тях знаеш, че има само плод и захар. Незаменими са за зимата!
22
3
Софи
Софи
07.01.2014 20:32
Компотите са направо био продукт. С какво ще замениш през зимата кайсии, ягоди, малини, праскови? А захарта се контролира. Не се докосвам до т.н. натурални сокове. В тях няма нищо натурално, само химия.
35
2
Тити Тодорова
Тити Тодорова
03.09.2013 21:56
Наѝ-накрая една положителна статия за домашното консервиране.
29
1
стефан
стефан
15.08.2013 18:51
Стига да има кой да ти ги направи и ако са с по малко захар спокойно могат да бият всички БИО продукти!
От това че са консерванти не можем да очакваме някакви ползи за организма, но спокойно можем да кажем че не са вредни, стига да се хапват на гладно...
12
2
Краси Генковска
Краси Генковска
15.08.2013 11:31
Самата истина е,поне знаеш какво ядеш или пиеш.
31
3
колхозник
колхозник
10.08.2013 00:58
дж. Смит да си заминава за шибаната Америка и да си пие консервантите - не виждате ли че от тях се е генно- модифицирал и не знае какво говориМутант бегай от тука
5
1