Време за варене на различните видове ориз
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Време за варене на различните видове ориз

Време за варене на различните видове ориз

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Видове ориз
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Различните видове ориз се сваряват за различно време и е добре да се знае, когато се готви определен вид ориз, за колко време ще е готов, за да не се превърне в лепкава маса.

Белият ориз съдържа много нишесте. Зърната са бели и полупрозрачни, с гладка повърхност, но някои са непрозрачни заради мехурчетата въздух, които съдържат.

Белият ориз се сварява за около петнадесетина минути. Ако искате зърната да не се слепват, предварително измийте белия ориз, за да отстраните нишестето.

Пиле с ориз

Бланшираният ориз е полупрозрачен, зърната са жълтеникави. Бланшираният ориз запазва много от своите витамини и минерали. При варене бланшираният ориз става бял. Бланшираният ориз е готов за около двадесетина минути. Зърната не се слепват.

Кафявият нешлифован ориз е със запазена обвивка, заради която зърната са светлокафяви на цвят. Той е много по-полезен от белия ориз, тъй като голяма част от хранителните вещества се съдържат в обвивката на зърното.

Ризото

Кафявият ориз има вкус, който прилича на орехов, и се вари около 25 минути. Свареният кафяв ориз не е толкова мек, колкото свареният бял ориз.

Оризът арборио е много мек и затова лесно се сварява – за около десетина минути. Препоръчва се когато е почти сварен, да се свали от огъня – той ще стане готов, като го оставите в топлата тенджера, а зърната ще запазят формата си. Този ориз е перфектен за приготвяне на ризото и супи.

Мляко с ориз

Така нареченият десертен ориз е с къси зърна, които при сваряване стават лепкави. Той е перфектен за приготвяне на десерти с прясно мляко. Вари се около 20 минути.

Дивият ориз е два вида – с плътни дебели зърна и с тънки зърна. Плътните зърна са много твърди, трябва да се накиснат за 4 часа във вода, а след това се варят от 40 до 60 минути.

Тънкозърнестият ориз не се накисва и се вари за около 20-30 минути. Такъв ориз се използва за приготвяне на оризова смес, като се смесва с бланширан ориз. Дивият ориз е походящ за салати, супи, предястия и дори за десерти. Той е много вкусен като гарнитура към риба и месо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати