Сръбска кухня

Плескавица

Сръбската кухня е много вкусна, изобилства от подправки и е наслада за всички сетива. Месото /приготвяно на скара от различен вид дивеч/, подправките /пипер, босилек, хрян, копър и др./ и пресните зеленчуци се използват в големи количества в сръбската кухня.

Процентът на вегетарианците в Сърбия вероятно е нисък, тъй като те консумират месо в поне една от дневните си дажби.

Сръбска скара

Сръбските традиционни ястия са много пищни, но съставките им не са скъпи и са лесни за приготвяне. Влияние оказват и съседските страни и по-специално гръцки и турски специалитети, австрийска, българска и унгарска кухня.

Често сърбите разчитат на стари национални рецепти, на които придават новаторски вид чрез богатото си въображение и кулинарен талант. Повечето от тях се хранят по три пъти на ден - закуска, обяд и вечеря, като вечерята е основното им ядене и е с най-много ястия.

В миналото сърбите са имали само обяд и вечеря, както в манастирите. В едно от писанията си Никола Тесла казва, че "естественият човек трябва да се храни два пъти на ден". Сърбите започнали да закусват през втората половина на 19-ти век.

Редица храни произлизат от Сърбия. Основните им ястия са съчетание на зеленчуци и месо. А всеизвестната сръбска скара представлява смес от нарязано свинско и говеждо месо, подправено с чесън и чушки. Скарата се пече на плоча и се гарнира с лук. Този специалитет се приготвя във всички части на Сърбия, той е национална гордост и емблема на традиционната кухня.

Друго известно сръбско ястие е айвар. Това е лютеница от червени чушки и патладжани. Ако запалите искрица от сръбската темпераментна кулинария и във вашата кухня, ето една добра рецепта за айвар:

Айвар

Необходими продукти: 1 килограм червени чушки, 500 грама патладжани, 150 милилитра олио, 2 скилидки чесън, сол, черен пипер, оцет

Начин на приготвяне: Патладжаните и чушките трябва да се изпекат и се обелят. След това се нарязват на ситно. Добавят се пресованите скилидки чесън, олиото и се поправя със сол, смлян черен пипер и оцет. Сместа се вари на тих огън докато се сгъсти.

Изсипва се в буркани (внимавайте да няма мехурчета въздух). Ръбът на бурканите трябва да забършете със суха кърпа, да покриете за последен път с олио и да затворите бурканите с капачки. Айварът се консумира студен.

Сърбите са изключително набожни. Те почитат Юлианския календар и честват всички големи празници. Разбира се, на тези дни приготвят и специални ястия. Обредната питка например неизменно присъства на трапезата на всички празници. Приготвянето й зависи и от това дали се пости.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати