Български домати пазят от рак

Домати

Ново, революционно откритие на учените от Института за зеленчукови култури „Марица“ в гр. Пловдив, е вече достъпно за всички. Става дума за нов сорт оранжево-жълти домати с повишено съдържание на бета-каротин.

Бета-каротинът е растителен пигмент, който при натрупването си в черния дроб се преобразува във витамин А. Той е един от най-мощните естествени антиоксиданти. Доскоро привържениците на здравословното хранене можеха да си го набавя основно от моркови или от спанак.

Недостатъка на тези продукти е, че освен бета-каротин, тези продукти лесно натрупват и нитрати.

Сушени домати

Доматите „Пловдивска каротина“ съчетават в себе си характерните вкусови свойства на българските домати и повишено съдържание на антиоксиданти като каротен и ликопен. За ралика от морковите и спанака, не натрупват нитрати, което ги прави изключително подходящи за консумация от бебета и деца.

Една чаша сок от тези домати е достатъчна да покрие половината от дневните нужди на възрастен човек от витамин А и витамин С. Доматеният сок е изключително полезен за работата на стомаха и стомашно-чревния тракт, защото има свойството да разтваря животинските мазнини.

По този начин предпазва артериите от натрупването на шлаки и понижава риска от ракови заболявания. Някои учени дори твърдят, че може да предпазва от остеопороза.

Освен за директна консумация, българските оранжево-жълти домати, спокойно могат да се сушат или замразяват без да се притеснявате, че може да загубят от ценните си свойства.

Рейтинг

5 2
4 5
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати