Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни и бързи ябълкови сладкиши

Вкусни и бързи ябълкови сладкиши

Ябълков пай

Ябълковият сладкиш е любим на всички ни. Поднесен с чаша чай или кафе, той се превръща в неустоимо изкушение, което да направи денят ни по-щастлив.

Ето и няколко идеи за бързи и вкусни ябълкови сладкиши:

Мързелив ябълков сладкиш

Вкусен и е много лесен за направа, този кейк става бързо и не се цапат много съдове докато се направи (което предвид забързаното ни ежедневие е много важно). Ще ви трябва само една дъска за рязане, тенджера, тавата, в която ще го печете и една чаша за замерването на продуктите. Сладкишът е постен, което е допълнителен бонус към изброените му предимства.

Ябълков сладкиш

Неоходими продукти: 6-7 ябълки, 230 грама захар, канела на вкус, 1 чаена чаша олио, 108 грама запечени, нарязани с нож бадеми или орехи, 3 чаени чаши самонабухващо брашно и пудра захар.

Начин на приготвяне: Измийте, обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на кубчета и ги сложете директно в голяма тенджера. Към тях добавете захарта и канелата, а след това ги сложете на котлона. Разбъркайте ги периодично, за да пуснат сок. Оставете ги така за няколко минути, ябълките трябва да омекнат, но да се запазят цели. Свалете съда от котлона и добавете олиото и нарязаните орехи (или бадеми). Докато разбърквате добре добавете и брашното. Продължавайте да разбърквате внимателно с дървената лъжица.

В тава, намазана с олио и поръсена с брашно, разпределете получената смес. Фурната трябва да е предварително затоплена на 175 °С, а сладкишът трябва да се пече за около половин час. Поръсете го с пудра захар докато е още топъл.

Сладкиш "Бутер ябълка"

Неоходими продукти: 4-5 ябълки, 500 грама бутер тесто, 400 грама течна сметана, 5 яйца, 5 супени лъжици захар;

Начин на приготвяне: Измийте, обелете и изчистете ябълките. После ги нарежете на тънки резени. Намокрете продълговата тава и разстелете тестото. Отгоре наредете един до друг резените от ябълките. В отделен съд разбийте яйцата, захарта и сметаната и залейте ябълките. Сладкишът се пече в умерена фурна докато стане готов. Ще е чудесно, ако го поднесете с чаша кафе.

Ябълкови мъфини

И когато говорим за вкусни ябълкови сладкиши, не може да подминем и мъфините. Ето една прекрасна рецепта:

Ябълкови мъфини

Неоходими продукти: 2 средно големи ябълки, 2 яйца, 2 чаени чаши брашно, 100 грама масло, 1 чаена чаша кисело мляко, 2/3 от чаената чаша захар, щипка канела, 1 чаена лъжичка сода за хляб, 3 супени лъжици кафява захар.

Начин на приготвяне: Разтопете маслото и го оставете да се охлади леко. В отделен съд разбийте яйцата със захарта докато побелеят и увеличат обема си. Измийте, обелете и почистете ябълките. Може да ги нарежете на ситни парченца или да ги настържете на едро ренде. Добавете ги към яйчената смес като разбърквате леко.

Смесете содата за хляб с киселото мляко и се разбърквайте добре. Добавете към яйчената смес, а после сложете и брашното с канелата. Разбъркайте и за финал добавете разтопеното масло. Разбъркайте консистенцията добре и я изсипете в предварително покритите с хартия за печене формички. Напълнете до 2/3 ти от височината им. Отгоре посипете с кафява захар.

Фурната трябва да е предварително нагрята на 200 градуса за около 30 минути.

Желаем ви вкусно прекарване с ябълковите изкушения!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest