Вълшебният кардамон - къде да го добавяме?

Кардамон

Кардамонът е древна подправка, носеща историята си от далечна Индия и пренесена в Европа по времето на кръстоносците. Силен афродизиак е.

Той все по-често присъства на нашата трапеза като желана съставка в кафето, приятен нюанс към коктейлите или подправка в направата на сладкиши или пушено месо. Тази подправка има водеща роля и в състава на кърито.

Кардамонът е ароматна подправка от семейство Джинджифилови. Многогодишно растение е и достига височина от 2 до близо 4 метра. За кулинарните потребности се използват зелените семенни шушулки, които се изсушават - необходими са семената на растението. Те обикновено са различно оцветени.

Подправка Кардамон

Като качествен продукт се приема зеленият кардамон, а за нискокачествен - кафявият. Подправката е с леко лютив привкус и типично по ориенталски - има силен аромат и дъх на евкалипт. В съвремието ни се отглежда най-вече в Непал, Тайланд и Централна Америка.

Тази подправка има приложение в състава на ароматни смеси или кафе. Векове назад, употребата му е била привилегия само за определени хора, но след като кръстоносците го разпространяват в Европа, кардамонът получава заслужената си популярност и признание.

Тази уникална подправка се използва главно при приготвянето на тестени изделия и сладкиши. С нея се овкусяват и сушените меса. Ако го стриете на прах, може да го добавите към марината и плодовите салати.

Кафе с Кардамон

С кардамона чудесно може да се подправи кафе или чай. В държавите от Близкия Изток като Иран това е често срещана практика. В Индия обаче той е съставка на сгряващите и тонизиращи напитки.

Ако искате да получите изразителен камфоров аромат, изсушете кардамоновите листа и ги запържете леко в мазнина.

Ако искате за миг да се откъснете от ежедневието и да се потопите в мистиката и чара на Oриента, можете да изпълните следната рецепта за арабско кафе.

Ще са ви необходими - 100 милилитра вода, една супена лъжица и половина прясно смляно кафе, чаена лъжичка кафява захар, канела, кардамон и ванилия. Всички съставки и водата трябва да се сложат в джезве и да загреете сместа докато заври. Напитката не се филтрира.

Не се отбелязва здравословен риск при употребата на кардамон, освен ако не сте алергични към него. Бъдете внимателни, ако имате склонност към такива.

Изследванията сочат, че едни от най-силно алергизиращите агенти са етеричните масла, които влизат и в химичния му състав.

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати