Характерни черти на полската кухня

Полска кухня

Полската кухня се е развивала през вековете и поради исторически обстоятелства споделя някои сходства с италианската и френската. На полската трапеза има изобилие от месо (особено свинско, пилешко и говеждо) и зимни зеленчуци.

В кулинарията на тази страна се използват много подправки, яйца и сметана. Поляците са особено старателни в направата на храни по случай християнските празници. Подготовката за вечерята на Бъдни вечер или закуската на Великден може да отнеме и дни.

Полски рецепти

Традиционната вечеря на Бъдни вечер се нарича Wigilia и обикновено съдържа борш с ушка (ушички). Сервира се още пържен шаран, шаран пълнен с картофена салата, желиран шаран и други разновидности в приготвянето на тази риба. Като цяло шаранът е в главната роля на Бъдни вечер в цяла Полша.

Други ястия, които се сервират на този празник, са маринована селда, ролмопс, пироги с кисело зеле и диви гъби, пироги пълнени с бяло сирене и картофи, сарми с диви гъби, рибена супа, бигос и много видове зеленчукови салати. За десерт се поднасят различни видове плодове, плодов компот, клюски с маково семе и "кутия" - сладък зърнест пудинг в източните региони на Полша.

Полски пироги

Дебелият четвъртък е традиционен полски празник, честван в последния четвъртък от Великия пост. У нас е познат като великденски заговезни. На този ден традицията позволява преяждането. Най-популярната храна за случая са полските понички - pączki и фаворки - faworki. В миналото са се консумирали понички с плънка от бекон, сланина и месо - щедро напоено с водка. Според поверието този, който не изяде и една поничка, ще бъде нещастен в живота.

Типичната великденска закуска, която споменахме по-горе, съдържа нарязано на филии студено варено месо сервирано с хрянов сос и салата от цвекло. Сервират се още бъркани яйца, пушена или пържена сьомга, мариновани зеленчукови салати, шоколадова торта, мазурек и други традиционно полски вкусотии.

Супа в хлебче

Традиционните ястия за обикновените дни се приготвят с достъпни продукти. Полша е обработваема земеделска земя и е черпи от богатствата на природата с пълни шепи. Ето защо се приготвят доста зърнените храни – хлебни изделия, каши и различните брашнени вкусотии – пелмени, юфка или палачинки.

Полски салати

Важна роля на полската трапеза изпълнява супата. Тя е първото от трите блюда, които се сервират по време на основното хранене за поляците - обикновено към 14 часа. За направата на супа местните кулинари използват изобилието на зеленчуци, които често комбинират и с месо.

Като най-популярни може да отличим росул и доматена супа или по-празничния брашч (борш) или жур. За предястие често се сервира херинга (поднесена в сметана, масло или оцет). Други превъзходни деликатеси са сушените меса, зеленчуци или риба в желирано месо. Главното ястие на полската маса обикновено е с месо.

Други известни ястия са гольонка - свински джолан с варени зеленчуци, колдуни или месни кнедли, зрази - пълнено месо, което е нарязано на филийки и др.

Като салата се сервира "surówka" - настъргани моркови, целина и червено цвекло с лимон и захар, а също и кисело зеле (kapusta kiszona). Гарнитурите често са от варени картофи или по-традиционно каша. За десерт се предпочитат рулото от маково семе - makowiec или дрожджувка - drożdżówka - вид торта от мая.

През горещите летни дни на полската трапеза се сервира хлодник - студена плодова супа от цвекло.

От напитките поляците предпочитат чистите водки. В страната съществува вековна пивоварска традиция и полската бира се цени изключително много.

Поляците са виртуози в приготвяне на различни ликьори от горски или сезонни плодове. Но не се надявайте да узнаете рецептата, тя се пази в струга тайна и се предава от поколение на поколение.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Янчи
Янчи
16.10.2013 09:47
Чудесна статия!
1
0