Петте най-добри рецепти за сарми

Сарми

Едно от любимите ястия в българската кухня са сармите. През лятото се правят предимно сарми с лозови листа, а през зимата и есента - от прясно или кисело зеле. Сармите могат да бъдат постни или месни. А в плънката може да се добави, освен традиционните лук и ориз, моркови, гъби, сирене и още много други продукти, в зависимост от вкуса и възможностите. Често готовите сарми се подправят със сос от кисело мляко, което може да бъде подправено със счукан чесън и копър.

В настоящата статия ще ви представим петте най-добри рецепти за сарми.

Сарми и сухи чушки с боб

Необходими продукти:

Зелеви сарми

10-15 броя зелеви листа кисело зеле, 10-15 броя сухи чушки, половин килограм зрял фасул, половин килограм свинско месо, 100 милилитра олио, балканска чубрица, червен пипер, джоджен, девесил и сол.

Накиснете боба в студена вода за едно денонощие. Сложете го да се вари докато поомекне, но не трябва да бъде сварен напълно. След това трябва да го отцедите и да го смелите на машинка за месо с най-едрата решетка, след боба, направете същото с месото и 1-2 сухи чушки които не стават за пълнене. През решетката пуснете и някои парченца от киселото зеле. Смляната смес сложете в тавичка и добавете солта, червения пипер, чубрицата, джоджена и девесила. Разбъркайте и залейте с горещо олио. Разбъркайте добре отново и със сместа напълнете чушките и завийте сармите. Подредете ги в тенджера (като на дъното поставите няколко зелеви листа, за да не се залепят), най-отгоре поставете чиния и полейте с топла вода. Сармите и чушките трябва да врат на слаб огън около 2-3 часа.

Сарми с 4 вида месо

Необходими продукти:

1/2 кг кайма, 300 грама пилешко филе, 300 грама телешко месо, 300 грама свинско месо, 1 стрък праз лук, 200 грама ориз, сол, черен пипер, кимион, 1 супена лъжица червен пипер, 2 супени лъжици доматено пюре, кисело зеле за увиване на сармите, 1 чаена чаша олио и 1 кубче бульон (по желание).

Нарежете на малки кубчета пилешкото, телешкото, свинското месо и праза. Смесете всички продукти и със сместа завийте зелевите сарми. На дъното на тенджерата сложете няколко листа зеле, за да не загорят. Наредете ги, затиснете ги с чиния отгоре и залейте с вряла вода. Оставете ги, първо на силен котлон, докато заврат, а после на по-слаб. Варят се около час и половина-два, ако водата от тенджерата изври - добавете още. Сервирайте с резен лимон.

Лозови сарми по ливански

Сарми с месо

Необходими продукти:

30 броя лозови листа, 1 морков, 4 скилидки чесън, 50 грама бадеми, 3-4 супени лъжици зехтин, 200 грама ориз, щипка канела, 1-2 зърна бахар, 1 чаена лъжица сол, 1 домат, 250 грама телешка кайма, 1 супена лъжица лимонов сок, 7-8 листа пресен джоджен и 5 супени лъжици олио.

Нарежете на ситно моркова, чесъна и бадемите. Запържете зеленчуците за кратко в предварително нагрят зехтин. След 1-2 минути добавете бадемите и запържете на силен огън за половин минута. Добавете ориза докато бъркате сместа непрекъснато. Добавете след 3-4 минути канелата и смления бахар, изсипете и нарязания на ситно домат и посолете. Разбърквайте и налейте 200 милилитра вода. Трябва да се задуши на слаб огън, докато оризът поеме водата. Прибавете каймата, намачкайте и разбъркайте добре, докато се получи гладка смес. Махнете тигана от котлона и овкусете пълнежа с лимоновия сок и накълцания на ситно джоджен. Завийте лозовите сарми с плънката. Наредете сармите в тенджера, добавете олиото и се налейте вода, колкото да ги покрие. Притиснете ги с чиния. Задушават се до готовност.

Сарми със сини сливи и булгур

Необходими продукти:

700-800 грама зелеви листа, 150 грама сушени сини сливи, 250 грама булгур, 2 големи глави лук, 1/3 чаена чаша олио, супена лъжица чубрица, супена лъжица червен пипер, черен пипер и сол.

Лозови сарми

Почистете булгура, нарежете го и го накиснете в студена вода за час. Почистете сините сливи от костилките, нарежете ги и ги накиснете в гореща вода за час. Нарежете лука и го запържете в олиото. Към него прибавете отцедения се булгур и задушете за 3 минути. Прибавете подправките, сините сливи и чаена чаша гореща вода. Продуктите се задушават, докато се поеме водата. В зелевите листа завийте сармите. Наредете ги в тенджера и ги залейте с чаша зелев сок и чаша гореща вода. Варят се на слаб огън докато станат готови. Ще са вкусни, ако се сервират полети със запържено олио с червен пипер.

Сарми по ориенталски

Необходими продукти:

1 глава лук, 6 с.л. зехтин, 100 грама остър ориз, 5 броя черни маслини, половин връзка джоджен, 50 грама черни стафиди, 50 грама кедрови ядки, 35 броя консервирани лозови листа, 2 с.л. лимонов сок, кубче бульон и резенчета лимон за сервиране.

Нарежете лука на ситно и го запържете в 1 супена лъжица зехтин, добавете ориза, нарязаните на ситно маслини, стафидите и джоджена. Запържете ядките отделно в 1 супена лъжица и ги добавете към сместа. С плънката оформете сармите и ги подредете в тенджера, залейте ги с кипналата смес на 250 милилитра вода, лимонов сок, кубчето бульон и останалите лъжици зехтин. Оставете ги да врят на тих огън за около 20 минути. Сервирайте ги студени с резен лимон.

Рейтинг

5 3
4 6
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йовчо
Йовчо
03.07.2015 22:30
Събрали рецепти от цял свят,а най-уникалните от Асеновград ги няма?!
7
0
Елито
Елито
11.02.2013 12:06
А къде забравихте станимашките сърмички?
7
1