Как се произвежда захарта?

Как се произвежда захарта?

Захарта, която ние консумираме, е крайния продукт след обработката на захарното цвекло. До произвеждането на крайният продукт, който ние всички познаваме, се минава през няколко стъпки.

Прибиране на реколта захарно цвекло

Захарното цвекло се събира през есента и началото на зимата, чрез изравянето му от почвата. Именно заради това, след като бъде транспортирано до специализираните за производство на захар заводи, то се измива и се почиства от останалите листа, камъчета и другите боклуци преди да започне да бъде обработвано.

Добиване на захар

Процесът на добиване на захарта започва с нарязването на цвеклото на малки резенчета. По този начин се увеличават частите, от които се извлича захарта. Извличането протича в дифузер, където тръстиката престоява около час в топла вода. Принципно дифузията е процес, при който цветът и ароматът на чая се получава от чаените листа, потопени в топла вода в чайник.

Тук обаче дифузерът тежи няколкостотин тона, когато е пълен с цвекло и вода. Той представлява хоризонтален или вертикален движещ се контейнер, в който парченцата цвекло бавно преминават от единия му край към другия, докато водата се движи в обратната посока. Това се нарича обратно течение, при което колкото повече водата се движи, захарният разтвор става по-силен и обикновено се нарича есенция.

Изстискване на захар

Преминалите през дифузера парчета цвекло са мокри и водата в тях все още съдържа захар. За това след това те се изстискват в специална изтисквачка, за да може да се отдели колкото се може повече есенция от тях. Тази есенция се смесва с водата от дифузера, а изстисканото цвекло, вече станало на каша, се изпраща във фабрика за сушене, където се прави на хапчета, които са важна част от някои животински храни.

Как се произвежда захарта?

Карборизиране на захар

Следващата стъпка от процеса е почистването на есенцията преди да бъде използвана за производството на захар. Това става с така наречения процес карбонизиране, при който малки съсиреци от варовик се образуват в захарната есенция. Те, след като се развият в есенцията, събират всички частици, които не са от захар и след като бъде филтриран от есенцията, варовивът изважда със себе си и всички тези частици, които не са от захар. След това захарната есенция е готова за обработка, с изключение на това, че е много рядка.

Варене на захар

Последната стъпка от процеса е поставянето на сиропа в огромна тава, която обикновено събира около 60 тона захарен сироп. Тук още повече вода се изварява докато състоянието на сиропа не стане подходящо за образуване на захарни кристали. Може би сте правили подобно нещо в училище, но не със захар, защото е доста трудно да направиш добре образувани захарни кристали. Щом се образуват, сместа от захарните кристали и есенцията се центрофугират за да се разделят, както при прането – дрехите се центрофугират за да са сухи. След това захарните кристали се изсушават с горещ въздух и се опаковат, готови за доставка.

Краен продукт захар

Крайният продукт е бял и готов за консумация, независимо дали от домакинствата или от производители на безалкохолни напитки. При производството на нерафинирана захар, тъй като не се извлича всичката захар от есенцията, има вторично производство на сладък продукт – меласа от цвекло. Използва се за производство на храна за едър добитък или се изпраща във фабрики за производство на алкохол. Меласата от цвекло няма същата миризма и вкус като меласата от захарна тръстика, затова не може да се използва за производство на ром.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати