Зимни мезета за ракия

Мезета за ракия

Ракия се пие и за здраве, ракия се пие и за лек, когато си болен. Старите зевзеци казват, че ракийката е за „бог да прости” на умрелия и за „добре дошъл” на госта. В различните краища на България традиционната напитка се замезва с различни храни.

В троянския край я предпочитат със салата от кисело зеле, в шопския - с различни салати и туршии, в Родопите - с домашно козе или овче сирене, а край морето я пият с рибени мезета.

Ние пък ще ви предложим няколко сполучливи предложения за зимни ракиени мезета:

Салата от фасул с лук

Бобена салата

Необходими продукти: консерва боб (бял, черен или смилянски - по ваш вкус), 1 глава лук (кромид, праз или червен), стрък магданоз, оцет, зехтин и сол

Начин на приготвяне: Изсипете боба от консервата върху гевгир и го измийте на струята на течаща вода. Поставете го в купа. Лукът и магданозът нарежете на ситно. Добавете ги към боба и подправете с оцет, зехтин и сол. Разбъркайте и поднесете с чаша студена ракия.

Кисело зеле с червен пипер

Кисело зеле

Необходими продукти: кисело зеле, зехтин, червен и черен пипер

Начин на приготвяне: Нарежете листата кисело зеле на ситно. Залейте ги със зехтин и подправете с черния и червения пипер.

Кладница с масло

Необходими продукти: половин килограм гъба кладница, 250 грама краве масло, 150 грама кашкавал, половин връзка копър, 2 скилидки чесън, черен пипер и сол на вкус.

Начин на приготвяне: В тиган сложете кравето масло, чаша вода и задушете посолените гъби. Свалете ги от котлона след като омекнат и добавете подправките със ситно нарязания копър. Преди да ги поднесете ги поръсете с настърган кашкавал.

Печена чушка със зехтин и магданоз

Туршия

Нарязаните на ситно печени чушки се заливат със зехтин. Отгоре се поръсват със ситно нарязаните магданоз и чесън

Туршия

Туршията си остава едно от класическите мезета за ракия.

Сланина

Луканка

Нарязаната на парченца сланина, подправена с червен или черен пипер си остава любимата ракиена гарнитура на повечето пиячи.

Месни мезенца

Разбира се, с ракията вървят всякакви домашни суджуци, луканки и други подобни деликатеси. Ако нямате възможност да си ги направите, винаги можете да ги замените с тези от търговската мрежа. Вярно, вкусът и качеството ще са други, но пиячите с повече стаж казват, че след третата чаша ракия разликата не се усеща.

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати