Магията на турския кебап

Турски кебап

Нашумелите напоследък турски сериали са спорна тема – колко дават и колко вземат и трябва ли да ги има, не е предмет на нашата тема. Това, което основно може да ни направи впечатление в техните филми са традициите им, свързани с храната, изборът на храна, начинът на хранене, точността с която сядат на масата и т.н.

Турската кухня е необятен свят, свят, в който можем да намерим много тежки храни, но и такива, които галят небцето и не просто те засищат, а ти доставят радост, докато ги консумираш.

Кебап

Има няколко неща, с които традиционната турска кухня е известна и едно от тях е турският кебап. Знаете, че свинското е забранено на мюсюлманите от Корана, но той не им забранява да похапват агнешко, телешко, пилешко. Кебапът има изключително много разновидности в Турция. Това всъщност е и ястието, което се консумира най-често като основно. Може да се каже, че е нещо като емблема на турската кухня и то без изобщо да преувеличаваме.

Турският кебап, всъщност, представлява хапки месо (обикновено агнешко или пилешко), които са набодени на шиш, наподобяващ меч. Много са видовете, които можете да срещнете в Турция

- Дюнер кебап – едва ли има някой, който да не е ял тази симфония от вкусове

- Адана кебап – ястие – емблема на турската кухня

Искендер кебап

- Искендер кебап – приготвен от месо по избор и поднесен върху канапе от питка

- Бейти кебап – кебап поднесен на огромни шишове – над метър дълги

- Орман кебап (Горски кебап)

- Али Назик кебап – типично турско ястие в региона Газиантеп, където се приготвя на различни семейни тържества.

Друг вариант на турския кебап – Чьоп шиш се различава от шиш кебапите по това, че месото предварително се овкусява в марината да омекне и се пече по-кратко, за да остане сочно. Освен това маринатата задължително е пикантна. Не може да не споменем и Кую тандър кебапа, агнешко – цяло или на парчета, приготвено в глинена пещ. Нямат изброяване турските кебапи - Урфа кебап, Кюфте Ислим кебап, Чонгиши кебап - безброй имена, безброй вкусни преживявания.

Кюфте кебап

Адана кебапът, например, се приготвя от мляно месо – телешко и агнешко. Може да бъде направен пикантен и натурален. Бейти кебапът представлява смесица от агнешко и пилешко месо, смляно. Тук видовете са пикантен и чеснов. Най-често кебапът сервират в питка. Като гарнитура обикновено се добавя някаква салата, която е чудесно допълнение към вкусното месо. Много специална гарнитура към шиш кебапа е Долма с гъби – вид пълнени гъби, Куру долма – пълнени сухи чушки, патладжани или тиквички.

Легендата гласи, че готвачът Искандер от Бурса измисля вертикалната скара за традиционния турски кебап. Когато войниците били извън домовете си, са пекли кебапа на мечовете си. Най-важното при тази вертикална скара е, че мазнината тече отгоре надолу и успява да напои цялото месо. Откритието, което е направил Искандер, днес е емблема на турската кухня и може да се намери не само в родната на вертикалната скара Турция, а по целия свят.

Ако сте почитатели на турската кухня, ето още няколко вкусни предложения: турска баклава, лахмаджун, тюрлюгювеч, шиш кебап, имамбаялдъ, гюзлеми, пилаф, шекерпаре.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати