gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Диетичните напитки увеличават риска от диабет

Диетичните напитки увеличават риска от диабет

MarianaMariana
Джедай
257958933k
Вреди от газираното
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сушилник за прибори с 3 отделения и подложка за оттичане
5.50 лв.
Виж ››

Проведено изследване от Националния институт за здравни и медицински изследвания във Франция е установило, че консумирането на диетични безалкохолни напитки значително повишава риска от диабет.

В продължение на 14 години от 1993 до 2007 година френските учени са изследвали хранителните навици на повече от 66 000 френски жени на средна възраст и са проследили здравословното им състояние.

Обобщените резултати от проведеното проучване показват, че широко разпространеното схващане, че напитките съдържащи захар са по-вредни от диетичните е погрешно и неточно.

Дамите, които консумират диетични газирани напитки с изкуствени подсладители са два пъти по-застрашени от развитие на диабет в сравнение с дамите, които консумират газирани напитки със захар.

Газирани напитки

Оказва се, че рискът от диабет при жените на средна възраст и по-голям от този на останалите участници в анкетата. Дори при тези, които консумирали само по 1.5-2 чаши диетични напитки седмично са били три пъти по-застрашени в сравнение с дамите, които консумират само неподсладени напитки.

С повишаване на консумацията се повишава и рискът. Дамите, които консумират над 1.5 л. седмично диетични напитки са 60 пъти по-застрашени да развият диабет.

Според експертите, провели изследването, „хората, които консумират диетични газирани напитки, са изложени на много по-голям риск от развитието на диабет, в сравнение с останалите, които консумират обикновени безалкохолни“.

Данните на световната здравна организация показват, че от коварната захарна болест страдат 347 милиона души по света.

Това хронично заболяване нанася сериозни поражение върху очите, бъбреците, кръвоносните съдове и нервите.

Доскоро учените отдаваха връзката между увеличеният брой заболели от диабет и консумацията на диетични напитки с използването на аспартам.

Аспартамът е един от най-често използваните изкуствени подсладители, които се използват при производството на безалкохолни напитки. Неговото действие върху нивата на глюкозата и инсулина в организма наподобява това на захарта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати