Тънкости при приготвянето на кефал
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвянето на кефал

Тънкости при приготвянето на кефал

Кефал
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Кефалът е една от рибите, които често присъстват на нашата трапеза. Той може да е морски или речен. Речният е по-известен под името клен. За да си сготвите тази риба вкусно, трябва да се съобразявате с крехкостта й. Кефалът е крехка риба, която се приготвя сравнително бързо и не й е необходима дълга термична обработка.

Неприятната част идва от това, че има за чистене люспи. Хубавото обаче е, че те са едри и премахването им няма да ви отнеме много време.

Речният кефал е от семейството на шаран, а морският от семейство кефалови. В зависимост от големината на рибата, кефалови се делят на платерина, илария и кефал.

Когато махнете вътрешностите на рибата, по корема й ще забележите ципа. Черна е на цвят и трябва да я премахнете. Най-лесно това става под течаща вода, като с помощта на пръстите си просто я избутвате, докато падне. След това хубаво измивате коремчето на рибата и тя е готова за термична обработка.

Най-удачният вариант за приготвяне на кефал, е да го изпечете във фурната. Можете да си сложите лук, домати и да го запечете, друг вариант е да го напълните. Зависи от това колко голяма е рибата, която имате.

суров кефал

На кефала много му отиват вкусовете на зеленчуците гъби, морков и както вече споменахме домат. Ако обичате орехи, може да си напълните рибата с лук, орехи и гъби – става много вкусно, а и не е необходима много дълга подготовка. Можете да добавите и малко стафиди към тази плънка.

Чудесна идея е също и печеният кефал на скара. Поръсвате предварително изчистената риба със сол, черен пипер, девесил, добавяте лимонов сок и печете на скарата. Може да добавите подправки по ваш вкус, ако тези не ви харесват.

Интересно предложение е да сложите рибите в марината, след което да ги изпечете отново на скара, но този път завити в алуминиево фолио. За маринатата може да използвате олио, горчица и малко лимонов сок.

За морския кефал, който е с по-тлъсто месо, най-добрата термична обработка е скарата с дървени въглища. В случай, че не разполагате с такава, може да използвате и електрическа.

Наред с тези съвети, предлагаме да разгледате и рецептите за кефал, които сме събрали за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати