Внимание - мед с ГМО

ГМО Мед

За възможността за поява на мед с ГМО алармира пчеларят Илия Цонев, който е член на Националната научна асоциация по пчеларство.

Основанието за това тревожно твърдение е предложението на Европейската комисия да не се отбелязва на етикетите на продуктите, когато в състава на храната има над 0.9% ГМО. Причина за това спорно предложение е откритият през 2011 г. в Германия мед, в който е намерен ГМО прашец.

Разпространението му беше ограничено от Европейския съд.

Според прилаганото до момента законодателство, в една храна се изследва общото съдържание на ГМО ако тя е еднокомпонентна, т.е. само от една съставка. Тогава за да се обяви за екологично чиста количеството ГМО в нея не трябва да надвишава 0.9%.

Пчели

Това правило не важи за меда, тъй като прашецът е само една от съставките му. Така при изследването за ГМО не трябва да се изследва общото му съдържание, а конкретното му съдържание във всяка отделна съставка. Такова е било и становището на Европейския съд.

За жалост, някои от членовете на Европейската комисия лобират да няма универсална забрана за засяване на ГМО за всички страни. Така всяка страна ще е свободна да решава сама за себе си.

Промяната на сега действащата директива за меда може да се реши само на европейско ниво, но категоричното становище на браншовите организации на пчеларите е, че интересите на българските граждани, производители и потребители на мед трябва да бъдат защитени.

Министърът на земеделието и храните, г-н Мирослав Найденов, трябва да застане зад тезата, че прашецът е самостоятелна съставка на меда и трябва отделно от него да се оценява дали съдържа ГМО, на предстоящата среща на министрите в Европейската комисия.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Не бях се замисляла,че и меда може да попадне в графата на ГМО продуктите.
0
0