Традициите на Трифон Зарезан

Трифон Зарезан

Това, което най-често се възпява в песните е любовта, виното и приятелството. По някакъв начин и трите са свързани по между си. Но да не се задълбочаваме в твърде философски теми, а да обърнем внимание на виното. То носи след себе си любов, идва с любов и изобщо любовта и виното вървят ръка за ръка. Ето защо е безсмислен онзи спор за Свети Валентин и Трифон Зарезан. Но нека се върнем на виното.

У нас Трифон Зарезан се отбелязва по нов стил на 1 февруари и по стар стил на 14 февруари. Интересното при този празник са старите български традиции, които на места в България спазват и днес. Точно това й е хубавото на традицията, колкото по-стара е толкова по-хубава, точно както старото вино и старото приятелство.

Та за традициите покрай Трифон Зарезан – може да се говори дълго на тази тема. Нека да разгледаме обичаите, свързани с деня на хубавото вино.

Най-съществената традиция от празника е свързана с първото зарязване на лозичките за годината. Това се прави с цел да има голяма и хубава реколта през годината. От там идва и името на Трифон Зарезан – Подрязан.

Празник на виното

Българските домакини по традиция трябва да се събудят преди изгрев слънце и да изпържат в малък меден тиган пиле, което са напълнили с ориз. В бъклицата пък се слага хубаво вино и заедно с пилето и малко домашно приготвен хляб, мъжът отива на лозето, където се събират всички мъже от селото. Това е началото на празника.

Този период от годината е единственият, в който лозарите нямат много работа и могат да се съберат всички заедно и да се повеселят. След това настъпва пролетта и работата по новата реколта започва. Именно заради това, празникът е с продължителност 3 дни – много забава, вино и смях.

Когато отидат на лозето, мъжете се прекръстват и след това изрязват три пръчки от лозичките, след което наливат виното в лозичките, прекръстват се отново – това е ритуалът зарязване. Следва да се избере кой от всички мъже ще бъде „Цар на лозята”. Когато е избран, трябва да бъде закичен с венци от лозови пръчки, сяда на колесаря.

Лозя

Колесарят е теглен от останалите мъже и по този начин се връщат в центъра на селото. Започват да се обикалят всички къщи – домакините трябва да изнесат вино, да дадат първо на царя, после и на останалите. Когато остане вино в котела, плиска се по царя и след това се изрича благословия за берекет.

Когато стигнат дома на царя, той се преоблича с нови и чисти дрехи и сяда на голяма трапеза, на която всички хора от селото могат да присъстват. Следващите два дена от празниците наричат „трифунци”. Те се отбелязват по различен начин - за предпазване от вълци.

Жените месят обреден хляб, раздават от него на съседите и каквото остане се слага в кърмата на животните. Това се прави, за да могат всички да се предпазят от вълците – и хора, и животни.

На тези два дена жените не бива да плетат, да шият и изобщо да използват ножици.

5 0
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Веселина Константинова
Трифон Зарезан - един от многото красиви български празници!
На този ден, ходим на вилата, къдете имаме малко лозе, режем от лозовите пръчки, слагаме в чашите с вино и вдигаме наздравица за здраве и берекет!
0
0