Бразилска кухня

Бразилска кухня

Ритми, танци, футбол, карнавали, радост и веселие – неизменна част от бразилския темперамент. Но това е само малко парченце от бразилската същност – не могат да се пренебрегнат и историята, музиката, кулинарията.

Кухнята им не е никак за пренебрегване - доста екзотична и различна от нашата. Бразилската кухня е съчетание между испанска, италианска, португалска, немска кухня и е много разнообразна. Ако трябва да отбележим нещо на преден план за бразилците и техните кулинарни чудеса, то ще бъде сладостта на ястията.

Бразилски ястия

Много често в националните и традиционните им гозби се използват тропически плодове, които придават сладък привкус на манджата.

Обикновено слагат плодове и в гарнитурите, които си приготвят за месоананас, банани, авокадо и не на последно място портокали. Това са всъщност най-често използваните плодове.

Бразилски рецепти

Освен това, ако у нас за маринатата на месо използваме лъжица – две от някакъв алкохол, то при бразилците алкохолът не е част от кухнята. Вместо него в маринатата слагат плодови сокове, които много приятно овкусяват месцето и го правят крехко и едновременно с това сладникаво.

Най-популярното и приготвяно бразилско ястие се нарича Фейжоада. В него се слагат телешко и свинско месо. И от двата вида меса трябва да се сложи еднакво количество, за да се получи гозбата.

Ястия от бразилия

Останалите продукти са портокали и банани, лук, черен боб, ориз и разбира се много подправки. Фейжоада представлява нещо като яхния, но е доста тежко ястие, затова се консумира предимно за обяд.

Друго типично ястие за бразилците е каруру. То съдържа лук, бамя и сушени скариди. Към гозбата се добавят и препечени ядки. Мокека капксаба е рибно ястие, в което бразилците добавят варена риба, чесън, лук, домати, магданоз и пикантни наденици.

Не можем да не споменем и традиционното бразилско барбекю – шураскария. То произлиза от южната част от Бразилия. За подправяне на зеленчуците се използва сос чимичури, който е особено популярен и в Аржентина. В него се добавят зехтин, магданоз, чесън, оцет, сол.

За пиене се сервира типичната кашаса – силно алкохолна напитка, която съхраняват в бъчви. Кашаса има няколко вида, на различни цени. Тази, която е най-скъпа, има вкус на уиски.

Кашаса се използва и за направата на различни видове коктейли. Национален и традиционен бразилски коктейл е кайпириня.

В него се добавя освен алкохолната напитка, за която споменахме, зелен лимон, лед. Напоследък напитката става все по-популярна в Европа.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати