Аржентинска кухня

Аржентинска кухня

Имайки предвид, че Аржентина граничи с Бразилия, Чили, Парагвай, Уругвай и Боливия, няма как това да не се е отразило и на местната кулинария. Малко са ястията, които да се приготвят само тук и в нито една от граничещите държави.

Онова, което е успяло да се запази и задържи във времето и което наричат традиционна аржентинска кухня, днес вече е силно повлияно и от европейската кухня. Не само начинът на приготвяне на ястията, а поднасянето им, както и оформянето на трапезата.

Аржентинска кухня

Но все пак, има и такива неща, които се приготвят само тук и които са се запазили във времето, такива които местното население обича и с гордост нарича традиционна кухня.

На първо място най-важното, което трябва да се отбележи за аржентинците е, че вегетарианството е особено неразбираемо за тях. Естествено, че и там има хора, които не ядат месо, но това е неприето.

Основен продукт на аржентинците е говеждо месо. Консумира се доста често, дори по няколко пъти на ден и в големи количества. Ако трябва да се отличи най-характерният начин за приготвяне на месото, това ще е печенето и то преди всичко на барбекю.

Аржентинска скара

Това по никакъв начин не отхвърля пърженото месо, което също е на висока почит при аржентинците. Обикновено го похапват с гарнитура от картофи. Има и само зеленчукови ястия, които се поднасят, но най-често зеленчуците биват приготвени само като гарнитура.

Пържоли Асадо

Популярното в цяла Латинска Америка гаспачо можете да срещнете във всеки ресторант в Аржентина. Царевицата е силно застъпена – използва се по всякакъв начин и с нея се приготвят различни ястия.

Локро е супа, която е по-подходяща за студените зимни дни, в нея се добавят царевица и месо. Тамале е ястие, което също съдържа царевица, към която са добавени и други видове зеленчуци и месо. След това сместа се завива в царевични листа и накрая се вари.

Емпанадас

Въпреки че говеждото е емблема на аржентинската кухня, що се отнася за месо, не бива да се пренебрегват и рибата и морските дарове. Също много често присъстват на трапезата.

А приготвените на въглища телешки ребра наричат асадо. Те са подправени със сос чимичури. Сосът е популярен не само в Аржентина.

Ако се питате кое от аржентинската кулинария е оставило най-силна следа в световната кухня, отговорът е емпанадата. Представлява нещо като пелмена с по-голям размер. В зависимост в коя част на Аржентина ще отидете, можете да срещнете различни видове емпанада.

Обикновено се различават по пълнеж. Могат да бъдат приготвени печени или пържени. Пържените задължително се приготвят в мас.

Класическата емпанада е с пълнеж от телешко месо, което трябва да бъде нарязано на малки късчета. Рядко се срещат този тип емпанада, все повече се добавя смляно месо вместо нарязано.

Плънката може да бъде само със зеленчуци, с месо, с кашкавал или сирена - абсолютен произвол на кулинарните предложения. Ако е сладка, се нарича пастелито.

Напитката, която най-често употребяват и наричат традиционна е чай, носещ името йерба мате. Той се поднася по специален начин или по-точно в специални мънички чашки.

Те могат да бъдат порцеланови, дървени или от тиква. В тях има метална сламка, която завършва с цедка. От алкохолните напитки най-обичани са червените вина.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати