Колумбийска кухня

Колумбийски ястия

Преплетени аромати на задушени меса, екзотични плодове и зеленчуци, приятен звън на китара – всичко това е Колумбия и колумбийската кулинария.

Макар за повечето хора Колумбия да е позната като меката на сериалите или основното присъствие в американските филми, когато става дума за престъпления, наркобосове и пр., всъщност тази страна може да ни предложи много повече от това.

Ястия в Колумбия

Традиционните ястия за Колумбия са много малко на брой, като цялo кулинарията им е силно повлияна от различни други кухни.

Колумбийски рецепти

И все пак има малко рецепти и гозби, които все още се приготвят по традиционен начин и които са много обичани от колумбийците.

Чорисо е наденица с пикантен привкус, която се приготвя различно в отделните части на Колумбия. Основна съставка освен свинско месо, от което се прави, е червеният пипер или по-използваното в Колумбия чили.

Колумбийска кухня

Наденицата е нарязана на късове и се добавя към различни ястия или пък се сервира с гарнитура, добавя се в сандвич. Може да бъде приготвена пушена, сушена, печена на барбекю или пък на скара.

Традиционната напитка агуардиенте е начало на храненето. Ако у нас масово употребяваме ракия преди да започнем да се храним, там тяхната ракия се нарича агуардиенте.

На вкус наподобява мастика. Всъщност съдържа малко количество анасон и бял ром.

Типична за кулинарията в Колумбия е оризовата супа, която най-често се поднася със сварено и смляно говеждо, сладък банан и хапки авокадо.

Месото, както и останалите продукти, които са поднесени отделно, се добавят в супата.

Като отделни продукти звучи доста странно и не особено вкусно, но в комбинация определено ще ви хареса. Друга популярна супа се нарича ахикама. Тя съдържа пилешко месо, картофи и юка – и двете супи се правят по-гъсти.

Едно от най-обичаните неща, приготвяни често в Колумбия, е рибата. Тя се увива в листо от палма или банан под формата на пакет.

След това се подлага на термична обработка. По този начин и листото и рибата пускат своите сокове и се смесват. Добавят се различни зеленчуци или плодове към всичко това.

Ако обаче това ви се струва твърде обикновено и сте любопитна да опитате нещо интересно особено екзотично, на вашето внимание са обичаните в Колумбия пържени мравки със сладък вкус.

Рейтинг

5 0
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати