Перуанска кухня

Перуанска кухня
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods-29%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
20.00 лв.
Виж ››

Перуанската кухня се нарежда на трето място по изтънченост, екзотика и разнообразие – точно след френската и китайската кухни.

Не можем да не започнем нашата кулинарна обиколка из Перу с традиционното за района ястие, наричано себичето.

То се приготвя още от далечното минало до наши дни и до някаква степен се е превърнало във визитната картичка на Перу пред света. Себичето се прави с риба, миди, скариди, чушки, лук, лимонов сок. Зеленчуците са нарязани на жулиени.

Перуански лоза

Като цяло рибните деликатеси са много често използвани в перуанската кухня, но това не е всичко. Не бива да забравяме и факта, че Перу е родина четири от десетте зърнени култури, които съществуват с световен мащаб. Става дума за киноа, киуича, царевица, каниуа.

Пикантните гозби изобщо не са им чужди – обичат да добавят и много различни подправки към гозбите си, за да им придадат чуден и различен аромат. А с пикантността - бъдете внимателни, някои ястия са особено люти.

Но нека не се разсейваме от основната ни задача и да продължим да обикаляме из дебрите на кулинарно Перу. Следващото ястие, което можем да наречем традиционно се приготвя с говежди сърца, които се нанизват на тръстикови лентички. То се нарича антикучо и се прави печено на скара.

Перуански ястия

Алкохолът, който най-много употребяват си е типична гроздова ракия и се нарича писко соур. Друг вид питие, отново алкохолно, традиционно за района, е чича морада. То се произвежда чрез ферментация на царевица в предварително подсолена вода.

Бирата и виното също не са чужди на перуанците. Не забравяйте да си поръчате и сок агуахе. Типична за района е супа направена от говеждо месо, сланина, зеле, нахут, картофи и сушени плодове, нарича се пуеро.

Може би най-ценно в перуанската кухня са опитите тя да бъде съхранена, да запази своята автентичност от миналото, да продължи традицията. Но това не е всичко.

Едновременно със спазването на своите кулинарни обичаи, перуанците успяват да се движат в крак с времето и да се възползват от всички кулинарни новости. Ето затова и Перу има една от най-добрите кухни в света.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати