Чилийска кухня

Чилийска кухня

Чили е държава в Южна Америка, за която трябва да се информирате, преди да я посетите. Като цяло чилийците са добри и отзивчиви хора, но има няколко неща, за които не е добре да споменавате. Имайте предвид, че разговори на политически теми могат да нажежат обстановката и да развалят преживяването.

Опитайте се да не започвате тази тема и не говорете за управлението на Пиночет. Освен това, ако сте страстен пушач и тук сте свикнали ходейки по улицата да си запалвате цигара, откажете се да го правите на чилийска територия. Това местните смятат за абсолютна липса на култура и възпитание.

Що се отнася до кухнята, няма как да не бъде коренно различна от нашите балкански вкусове и гозби. Всъщност, не звучи като нещо странно или твърде екзотично, но определено има разлика, особено ако сте свикнали на домашните и традиционни български гозбички.

Тиквени палачинки

Едно от най-обичаните ястия в Чили е ломо а ля побре – съдържа говеждо месо, картофи и пържени яйца. Не можем да не споменем обичаният от чилийците бифтек, в който се добавят още картофи, яйца и лук. Наричат го бифе а ля побре.

На трапезата централно място заемат и хумитас. Представлява варена царевица, която е завита в царевични листа и към която се добавят и различни продукти.

Царевичните тортили също не са за изпускане и също често се добавят към трапезата. Така наречените тиквени палачинки, които много повече приличат на бухти, чилийците наричат сопайпиляс.

Говеждо с картофи и чили

Преведено означава "плува в мазно или плува в мазнина". Използва се като хляб и то най-вече в южната част на Чили. Като добавка към тези палачинки се слага сос от тръстика чанкака. По желание можете да добавите пудра захар, зеле и т.н

По крайбрежието на страната ще ви предложат и морски деликатеси – за най-голяма гордост в кулинарно отношение, там смятат раците запечени с пармезан, които се наричат Манчас а ла пармезана.

И тъй като говорим за Чили и е логично да има и нещо много екзотично, което да не предполагаме, че изобщо някъде се консумира, време е да споменем супата от морски таралежи.

Традиционна напитка е чаят – обикновено черен или зелен. Ако искате да опитате алкохолната им гордост, поръчайте си писко.

Това е ликьор, който се приготвя от специално отгледано за целта вино. Пие се в комбинация с лед, пудра захар и белтък и сок от лимон. Вината също са национална чилийска гордост, с която са известни по цял свят.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати