Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вегетариански сосове за зеленчукови ястия

Вегетариански сосове за зеленчукови ястия

Вегетариански сосове

Сосовете винаги са един приятен завършек на всяко ястие. Повечето кулинари споделят мнението, че дори да не сме се справили особено успешно в приготвянето на храната, подходящият сос винаги може да "спаси положението".

Предлагаме ви няколко рецепти за вегетариански сосове, подходящи за зеленчукови ястия със забележката, че тези сосове не са в менюто на строгите вегани, а по-скоро са леки допълнения към ястия без месо.

Рецепта за сос Тартар

Необходими продукти:

Млечен сос

150 грама майонеза, 50-60 грама сметана, 2 супени лъжици бяло вино, 1 супена лъжица лимонов сок, 1 ситно нарязана стерилизирана гъба, 1 ситно нарязана кисела краставичка, половин малка глава лук, нарязана на ситно, 2-3 стръкчета магданоз нарязан на ситно, 1 кафяна лъжица горчица, 2-3 каперси, черен пипер, шипка захар и сол;

Разредете майонезата с виното и сметаната. Прибавете горчицата и останалите продукти. Посолете и поръсете с черен пипер. Подсладете и добавете лимоновия сок. Разбъркайте и сосът е готов!

Подхожда на задушени зеленчуци.

Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко с по-голяма масленост, 1 кофичка лека майонеза, 1 кафяна лъжица горчица и сол на вкус;

Сипете всички продукти в една купа и разбъркайте докато се получи хомогенна смес.

Сосове за зеленчуци

Този сос е подходящ за вегетариански кюфтенца.

Рецепта за свеж пролетен сос

Необходими продукти:

1 кофичка кисело мляко, 1 малка горчица, магданоз, 1 голям морков, няколко капки лимон, 2-3 щипки сол;

Изсипете в съд, киселото мляко и горчицата. Нарежете на ситно магданоза и настържете на ренде моркова. Добавете ги към сместа Накрая изстискайте сока на половин лимон във готовия вече сос и подправете със сол на вкус.

Този сос е подходящ за пържени яйца.

Гъбен сос

Необходими продукти:

60 грама сушени гъби, 20 грама брашно, 40 грама олио, 200 грама лук, 220 грама вода за гъбите, 20 грама вино и сол на вкус.

Нарежете лука на дребно, запържете го в маслото и към него добавете предварително сварените гъби. Добавете и брашното. Продължете с пърженето, като внимавате да не прегори. Получената смес разредете с бульона, в който са варени гъбите. Сосът трябва да ври десетина минути. А за да се подсили ароматът добавете 20 грама вино.

Този сос е подходящ за вегетариански шницели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest