Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически сосове за риба

Класически сосове за риба

Сосове за риба

За да бъде ястието от риба още по-вкусно и незабравимо, ще ви предложим няколко рецепти за класически сосове, с които да изненадате гостите и семейството си.

Леко пикантен сос за риба

Необходими продукти: 1 лимон, 1 портокал, 1 чаена лъжица суха горчица, 6 капки сос Табаско или щипка лют червен пипер, щипка сол, 100 милилитра портвайн, 115 грама желе от касис.

Начин на приготвяне: Половината кора на лимона и портокала се обелва и се настъргва на ситно. Бланширайте ги във вряща вода за около 5 минути, а след това ги прецедете, охладете ги със студена вода и ги прецедете отново.

Сокът от лимона и портокала изстискайте в малка купичка. Към тях прибавете горчицата, соса Табаско (или лютия червен пипер), солта и разбъркайте за около минута-две. Прибавете към сместа портвайна и желето. Оставете да заврат за около 5 минути - докато желето се разтвори. Прецедете соса и за финал прибавете лимоновата и портокаловата кора. Сосът може да бъде поднесен както топъл, така и студен.

Риба в сос

Канарски сос за риба

Необходими продукти: 1 узряло авокадо, 4 скилидки чесън, 1 супена лъжица лимонов сок, 2 жълтъка, 100 милилитра зехтин, сол, смлян черен пипер, щипка захар, щипка лют пипер по желание.

Начин на приготвяне: Обелете авокадото и го нарежете на кубчета. Чесънът също трябва да се обели. Пасирайте всички продукти с помощта на блендер или пасатор, дакато не се получи кремообразна смес.

Чеснов сос Скордалия

Необходими продукти: 8 скилидки чесън, 250 грама галета, 120 милилитра зехтин, 70 милилитра винен оцет, 1 чаена лъжица сол.

Начин на приготвяне: Пресовайте чесъна и към него добавете солта и галетата. Разбърквайте до получаването на гъста каша. Добавете зехтина и оцета много бавно, като разбърквате постоянно. За финал пасирайте.

Рибни сосове

Сос Бешамел

Необходими продукти: 3 супени лъжици брашно, 3-4 лъжици олио, 3 чаени чаши прясно мляко и сол на вкус.

Начин на приготвяне:Пригответе светла запръжка от брашното и олиото, а след това я разредете с прясното мляко, като бъркате бързо и непрекъснато, докато не се получи гладък сос. Посолете соса и го оставете да ври на тих огън за около 7 минути. Ако искате можете да го подправите и с 2 жълтъка.

Разгледайте и другите изпитани рецепти за сосове за риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
53
41
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Иво
Иво
10.07.2015 21:55
Рецептата за скордалия е с неточни грамажи, съсипия пълна. Оправете си рецептата!
0
0