Типични южноамерикански ястия

Южноамерикански рецепти

Южна Америка е мистерия и чудо, люлка на древни цивилизации и на уникална природа. Този континент е пъстър свят от високи върхове, величествени водопади, обширни плата, гъсти, непроходими тропически гори и спиращи дъха гледки. Кухнята на държавите в този континент също е много интересна, затова ще ви подарим няколко интересни рецепти:

Бразилски кекс

Необходими продукти:

Бразилски кекс

100 грама масло или маргарин, 2 чаени чаши захар, 3 чаени чаши прясно мляко, 5-6 чаени чаши брашно, като едната от тях е с пълнозърнесто брашно, щипка сол, 10 грама бакпулвер, 150 грама кулинарен шоколад за глазура.

Начин на приготвяне: Разбийте захарта с маслото, прибавете млякото, солта и брашното докато не се получи кремообразна смес. В намазнена форма изсипете сместа и оставете да се пече на 180 С за около 40 минути. Когато кексът изстине и се извади от формата, полейте го с глазура, направена от разтопения на водна баня шоколад с 2-3 супени лъжици мляко и малко маргарин.

Бразилска яхния със скариди

Необходими продукти:

Бразилска яхния със скариди

Сокът на половин лимон, 1 ситно нарязана глава лук, 1 ситно нарязана скилидка чесън, 1 люта чушка, изчистена от семките и нарязана на ситно, 1 супена лъжица бял оцет, половин чаена лъжица сол, 400 грама изчистени скариди, 1 чаена лъжица пресен кориандър, половин връзка магданоз, половин килограм домати на едри кубчета, черен пипер, 1 чаена чаша и половина кокосово мляко, 1/3 супена лъжица царевично нишесте, 2-3 супени лъжици палмова мазнина (може и олио).

Начин на приготвяне: Мариновайте скаридите в лимоновия сок заедно с лука, чесъна, лютата чушка, оцета и солта за около половин час. Добавете зелените подправки, доматите и черния пипер, а също и една чаена чаша кокосово мляко. Задушете ястието, докато скаридите станат готови. След това добавете останалото кокосово мляко, в което е размито царевично нишесте. Махнете ястието от огъня след като се сгъсти.

Поръсете го с магданоз и го сервирайте със сварен бял ориз.

Мексиканско шоколадово пиле

Необходими продукти:

Мексиканско шоколадово пиле

1 пиле, 1 чаена чаша брашно, 2 супени лъжици олио, 1 глава кромид лук, 2 скилидки чесън, 2 малки люти чушки или 2 чаени лъжици сух смлян лют пипер, 3 домата или 450 грама консервирани домати, 250 милилитра пилешки бульон, 50 грама бадеми или бадемово брашно, 3 щипки млян кориандър, 50 грама шоколад, варен ориз за гарнитура.

Начин на приготвяне: Измийте пилето и го нарежете на осем порционни парчета. Нарежете лука и чесъна на ситно. Почистете доматите от люспите и семките и ги бланширайте (ако не са от консерва). Обелете бадемите и го смилайте. Почистете лютите чушки от семките и ги нарежете на ситно. Смесете доматите с бадемите, брашното, кориандъра и солта.

Ако ще използвате сух пипер, добавете и него. В по-дълбок тиган нагорещете олиото, добавете парчетата пиле и се пържете до златисто (за около осем минути), след това прехвърлете пилето в чиния.

В тигана изсипете лука, чесъна и пресните люти чушки и ги пържете за около 5 минути. После в тигана върнете пилето и изсипете бульона - толкова, че да покрие парчетата месо. ЗА около 25 минути задушете ястието. Отново извадете пилето и го поставете в чиния, която се държи на топло.

В тигана поставете доматите с подправките, задушете ги за около 5 минути, след което се изсипете настъргания шоколад. Приготвеният сос разбийте с помощта на тел за бъркане на яйца.

Разпределете пилето по чиниите и го залейте със соса. Ястието се поднася с ориз.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати