Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни специалитети на керемида

Вкусни специалитети на керемида

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Ястия на керемида

Керемидата е вид плочка, направена от печена глина с червеникав цвят. Керемидите за кулинарно приложение са се използвали още в римско време, когато се появили и първите вили - за които са измислени.

И днес керемидите се използват в кулинарията. В България - най-често за печене на риба, но и за приготвянето на различни специалитети. Всъщност всяко ястие, сготвено „на керемида”, добива невероятни вкусови качества и веднага бива обявено за кулинарен шедьовър.

Тук ще ви предложим няколко рецепти за специалитети на керемида. На първо място няма как да не сложим така популярният деликатес риба в керемида.

Картофи на керемида

Риба на керемида

Необходими продукти: 4 пъстърви, 2 скилидки чесън, 1 глава червен лук, 3 с. л. винен оцет, 1 ч. л. горчица, 16 с. л. олио, 2 с. л. магданоз, 50 гр. маслини, 3-4 щипки естрагон, 5 картофа, 1 връзка зелен лук, 1 буркан домати, магданоз за поръсване

Пиле на керемида

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на колелца и се запържва в олиото. Прибавят пасираните домати. Сосът се осолява и ври 10 минути. Маслините се почистват и нарязват се на дребно. Смесват се със соса. Прибавя се магданоза.

Пъстървата се почиства и посолява. В керемида се сипва от доматения сос, поставя се рибата и се покрива с 2-3 резена лимон. Слага се в леко затоплена фурна. Температурата се увеличава до 180 градуса и се пече 25 минути. Картофите за гарнитурата се сваряват и се овкусяват с предварително разбитите продукти.

Друг специалитет, които може да се приготви на керемида, е подходящ за любителите на пилешкото.

Пиле на керемида

Пилешко филе на керемида

Необходими продукти: 1 кг. пилешко филе, растителна мазнина, гъби, копър, маслини, топено сирене, готварска сметана, сирене Гауда/Бри, които може да замените и с кашкавал

Начин на приготвяне: Пилешкото филе се измива и отцежда. Реже се на тънки и дълги парчета (жулиени) и се обръща в растителната мазнина, докато добие цвят. Отцежда се внимателно през решетка или гевгир. В мазнината от пърженето се слагат нарязани на ситно гъбите. Задушават се с копъра.

Слагат се и шепа маслини, предварително обезкостени и нарязани на ситни парченца, както и топеното сирене. Всичко се задушава под капак. Готовата смес се изсипва в керемида за печене. Върху нея се сипва малко течна готварска сметана и се поръсва със сирене Гауда или Бри.

Фурната да е студена. Включва се на максимално. Щом достигне небходимите градуси, се намалява на 170 градуса. Ястието се пече в продължение на 20-на минути. Когато е готова, керемидата внимателно се вади от фурната и се оставя да се охлади. При сервиране може да се поръси с нарязан на ситно магданоз/мерудия/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest