Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Няколко идеи за картофени кюфтета

Няколко идеи за картофени кюфтета

Картофени кюфтета

Картофите в кулинарията могат да бъдат приготвени по най-различни начини. Изключително подходящи са за супи, за яхнии, в печено състояние, за салата, предястие или пък пържени.

Всъщност няма термична обработка, чрез която да не стават вкусни, стига да знаем какви други продукти да добавим и какви подправки.

Много разпространен и обичан начин за приготвяне на картофи са кюфтетата. Става сравнително бързо, вкусни са, освен това са подходящи за летните горещи периоди. Вярно, че ще ви е жежко, докато ги изпържите, но пък крайният резултат си заслужава.

Пържени картофени кюфтета

Класическата рецепта за картофени кюфтета включва картофи, яйца, черен пипер, чубрица, копър, магданоз. Но не бива да се заблуждаваме, че това е единственият начин да си ги приготвим.

Ако обичате лук, можете да добавите малка глава, нарязана на ситно към плънката. Така ще ви напомнят на кюфтетата от кайма.

Картофени кюфтета с подправки

В случай, че не сложите яйце вътре в самата плънка, можете да ги оваляте в яйце и брашно след като са оформени и да ги пуснете в сгорещената мазнина.

Ако сте любител на сирената и кашкавалите, може да добавите в сместа 2 -3 с.л настърган пармезан. Ароматът му след термичната обработка е много приятен, а и на вкус ще ви харесат – не е натрапчив, но определено се усеща.

Картофени кюфтета със зеленчуци

Ако искате повече зеленчуци в картофените кюфтета – отворете въображението си и започвайте да готвите. Стерилизирани гъби, нарязани на ситно или пък малко грах ще променят баналните кюфтета.

Ако добавите малко царевица от консерва, не забравяйте заедно с нея да сложите и няколко лъжици солена извара или краве сирене – натрошено.

Незаменима подправка за кюфтенцата е магданозът – нарежете на ситно половин връзка магданоз и я добавете. Ако пърженето ви се струва твърде недиетично, може да ги изпечете в загрята предварително фурна.

Обезателно сложете хартия за печене на тавата преди да ги наредите. Освен това е по-добре да ги настържете на ренде, след като са сварени, а не да ги пресовате.

Оставете сместа хубаво да изстине преди да започнете оформянето и пърженето на кюфтетата. Можете дори да ги оставите съвсем мъничко недосварени, дори е желателно да не ги разварявате – така сместа със сигурност няма да се разпръсква в олиото при пържене и ще запазят формата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest