Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Със сач може да се готви и диетично

Със сач може да се готви и диетично

Зеленчуков сач

На сач могат да се приготвят всякакви вкуснотийки. Ако сте любител на по-мазните меса, може да си приготвите заедно с някакви зеленчуци или да добавите няколко вида меса.

Готвенето на сач не може да се сравни с нищо друго, като начин на готвене – вкусно, сочно и различно от всичко останало. Дори да добавите най-обикновени продукти, се получава нещо различно, само заради тази плоча, на която се сервира.

Върху сачът могат да се приготвят обичайните пърленки, основни ястия, зеленчуци за гарнитура и т.н. Ако обичате да импровизирате в кухнята, значи сачът ще ви допадне – тук пропорциите не са от значение, добавяйте каквото пожелаете по колкото сметнете за добре.

Картофи на сач

Не на последно място върху сач могат да се приготвят и немазни и дори диетични рецепти, като не се използват свинско месо или твърде много мазнина. Нека да разгледаме две интересни предложения за диетични гозби върху сач:

Първата рецепта, която ще ви предложим, включва само зеленчуци, подходяща е за вегетарианци.

Зеленчуци на сач

Необходими продукти: 2 бр. тиквички, 1 патладжан, 2 домата, 2 глави лук, 3 – 4 моркова, 200 г гъби, 3 пиперки, чесън, черен пипер, сол, мазнина и чубрица

Начин на приготвяне: Заграйте сача и сложете мазнината. После добавете нарязан на полумесеци лук, както и морковите на шайби. Всички останали продукти нарежете на средно големи кубчета. Добавете ги, след като морковите са се позапържили. Оставете само доматите – тях ще сложим накрая. Хубаво да се запържат зеленчуците.

Те всъщност не се запържват, по този начин всички миризми се смесват, но продуктите на сача остават леко хрупкави. До някаква степен този начин на готвене наподобява сотирането. Слагате нарязан чесън, доматите и подправките. Когато доматите променят цвета си, ястието е напълно готово. Ако обичате кашкавал или пармезан или дори тофу, добавете от тях на око - в количеството, което желаете. Ястието е подходящо да се похапва като основно, както и като гарнитура към някаква месо, кюфтета и пр.

Месо на сач

Следващата ни рецепта включва пилешко месо и тиквички. Рецептата е диетична, защото от пилето се използва само бялото месо, а тиквичките като зеленчук са много полезни.

Пиле на сач с тиквички

Необходими продукти: около 200 г. бяло пилешко месо, 4 бр. тиквички, 6 скилидки чесън, копър, зехтин, сол, соев сос и малко розмарин

Начин на приготвяне: Нарежете месото на хапки и го оставете за няколко часа да престои в марината от соев сос и розмарин. След това го сложете на загрелия сач с малко мазнина, запържете и добавете нарязаните на полумесеци тиквички, заедно с чесъна. Всяка от скилидките разрежете само на две. Когато тиквичките поомекнат, добавете ситно нарязания копър, много малко сол. Все пак пилето е престояло в соев сос – внимавайте да не пресолите. Гозбата е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest