Засищащи зимни супи

Засищащи зимни супи

Зимни супи

Зимният период предполага хапване на по-засищащи храни. Не случайно пикът на свинското месо е през зимата. Но освен добре познатите ни тежки меса и основни манджи, можем да похапваме супи. Тяхната роля е много съществена за пълноценното хранене – първо ни засищат много добре, стига да знаем как да си ги приготвим.

Освен това ни сгряват и стоплят след уморителния и мразовит ден. Не на последно място са идеално топло мезе за ракията, която също е част от трапезата на много българи. Кои обаче са най-подходящите супи за зимата?

Супа можем да си приготвим от всичко – може да бъде само със зеленчуци, с яйце за застройка, с кайма (супа топчета), с месо – пилешко, свинско варено, телешко варено.

Лучена супа

Една чудесна засищаща супа е гъбената. В нея може да добавите и сметана, която ще й придаде допълнителна плътност, а и ще я направи по-вкусна. Ако предпочитате, може да не добавяте сметана – също става много вкусно. За тази супа има най-различни рецепти с различни зеленчуци или без никакви други миризми. Освен гъби и лук, добавя се ситно нарязан морков, сол, черен пипер.

Ако не сте любител на гъбите и супите, приготвени от тях, може да си направите друга рецепта. Картофената крем супа е чудесна за зимата, защото се похапва топла, в нея се слагат крутони, а и заради самите картофи е доста засищаща. Друга вкусна и засищаща супа е тази от грах.

За да си я направите, ви трябва следните продукти – грах, лук, морков, чесън, копър, зеленчуков бульон и подправки. Продуктите се варят заедно, ако обичате, може да добавите малко прясно мляко, когато супата е готова. Отново за по-голяма плътност.

От месните супи можете да си приготвите супа топчета. Ако искате да опитате нещо по-различно, направете си борш – това е руска супа, в която се слагат доста продукти и която е доста засищаща. Не бива да забравяме и свинското и телешко вареното. Освен това не можем да не споменем пачата – тя задължително се сервира гореща.

Крем супа от картофи

Тъй като през зимния период празът е част от менюто ни, можете да замените лука в някоя от изброените супи, а може да опитате и нещо малко по-различно:

Супа от праз

Необходими продукти: 3 стръка праз, 2 големи моркова, 4 -5 картофа, сол, магданоз, брашно и мазнина, масло

Начин на приготвяне: Нарежете праза на ситно, морковите и картофите на кубчета. Сложете продуктите във вода да заврат, след като омекнат се добавят подправките и магданоза. Разтопете маслото и запържете брашното – добавете го към супата. Оставете да заври отново и след десетина минути изключете котлона.

Ако имате някакъв месен бульон, можете да сварите супата в него – той ще придаде аромат на цялата чорба и ще я направи по-блажна и подходяща за зимата.

Рейтинг

5 1
4 0
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати