Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Кулинарни изкушения от Канарските острови

Кулинарни изкушения от Канарските острови

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Канарски острови

На Канарските острови основната кулинарна традиция е да се правят ястия от зеленчуци, най-вече грах и фасул. Най-известното ястие е супата от кресон. Фантастичните екзотични плодове, растящи на острова, се използват в много рецепти за традиционни десерти.

Бананите например, които са в изобилие на острова - за тях местните жители твърдят, че са по-вкусни от тези в останалата част от Европа.

Супа с кресон

Традиционната за Канарските острови кухня включва печени картофи с ароматни и пикантни подправки, местно козе сирене, „гофио” – специалитет, приготвен от царевичен хляб, популярното тук ястие „Санкочо” – варена осолена риба с картофи и подправки, всякакъв вид морски дарове – риби, миди, приготвени по разнообразни рецепти.

Рецепти от Канарите

Всеки, посетил островите, трябва да опита рибената чорба и канарското „пучеро” – няколко вида месо и колбаси, приготвени в гърне.

Набръчкани картофи

Канарските острови включват седем малки острова: Ел Йеро, Ла Гомера, Ла Палма, Тенерифе, Гран Канария, Фуертевентура и Лансароте. На различните острови и традиционните ястия се различават.

В Ел Йеро специалитетите се характеризират с голямо съчетание на пушени сирена. Обикновено се сервират в салати или като добавка в някое ястие, но в ограничени количества.

Гран Канария се характеризира с ястия типични за Испания и най-вече с рибните си специалитети.

В кухнята на Лансароте, както и в тази на съседните острови, се е запазило аборигенското наследство – високото качество на продуктите и простотата на тяхната подготовка.

„Гофио” – ястие, направено от брашно от печени зърна, е пример за това наследство. Други вкусни местни специалитети са печения свински бут, рибните яхнии, традиционните сварени или набръчкани картофи, придружени с пикантен сос „Можо”.

Определена традиционна кухня от Тенерифе няма – тя е съвкупност от различни национални кухни, от Латинска Америка и Испания. Характерна за нея е голямата употреба на пресни плодове и зеленчуци.

Почти всички подправки могат да се срещнат и на този край на света – чесън, червен пипер, кимион, зехтин, различни билки и др.

В Ла Гомера са много популярни ястията с ориз, които служат както за гарнитура, така и за основа на знаменитата испанска паеля.

Към всичко това трябва да добавим и гаспачо – студена доматена супа, кралските скариди на въглища, андалуска салата – картофи с портокали и лук, и много други характерни само за тази провинция блюда.

Пресните домати, отглеждани в земята на Фуертевентура, са в основата на тяхната гастрономия. Месото и рибата са част от храната на този остров. Трите типични рецепти от остров Фуертевентура са салата, направена от лук с люта чушка, Францисканска супа от нахут и яйчни жълтъци и пюре в хаван.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest