Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически сосове за дивеч

Класически сосове за дивеч

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Сосове за дивеч

Сосовете за дивеч обогатяват вкуса на месото и го правят по-ароматно и приятно. Сред класическите сосове е червеният сос.

Необходими продукти: 750 грама телешки кокали, 25 милилитра зехтин, 50 грама пшеничено брашно, 150 грама доматено пюре, 1 морков, половин глава лук, 15 грама корен от магданоз, 20 грама захар, 50 грама маргарин или масло, сол и черен пипер на вкус, 2 дафинови листа.

Начин на приготвяне: Доматеното пюре за червения сос предварително трябва да се загрее във фурната при температура 130-150°С в широк отворен съд, докато не стане почти кафяво. Така пюрето придава на соса по-тъмен и приятен цвят. Вместо пюре могат да се използват пресни домати, като трябва се разрежат наполовина, да се почистят от семената и също да се запекат във фурна.

Горещият бульон се смесва със запърженото брашно и се кипва. Добавят се запържените отделно нарязани на ситно зеленчуци, доматеното пюре и магданоза. Вари се един час, като се бърка от време на време. В края на варенето се добавя дафинов лист, сол, захар, черен пипер.

Фазан със сос

След като варенето е приключило, сосът се прецежда през сито, като едновременно се намачкват зеленчуците. Полученият сос се загрява до кипване и се добавя маргаринът.

Друг класически сос за дивеч е ловджийският.

Необходими продукти: 750 милилитра червен сос, 3 глави лук, 150 грама пресни печурки, 40 грама масло, половин чаша бяло вино, 10 грама пресен магданоз, 1 супена лъжица маргарин, сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: Ситно нарязаният лук се запържва леко с маслото. Добавят се гъбите и се пържат 5 минути. Запърженият лук, гъби и пипер се слагат в основния червен сос и се варят 10-15 минути. В края на варенето се добавя горещо вино, ситно нарязаният магданоз и се слага маргаринът.

Лученият сос е също подходящ за дивеч.

Необходими продукти: 500 грама телешки кокали, 2 глави лук, 1 супена лъжица оцет, 200 милилитра готов червен сос, по 50 грама зехтин и маргарин, подправки.

Начин на приготвяне: От кокалите се сварява бульон. Ситно нарязаният лук се задушава с маргарина, докато стане златист.

Добавя се оцетът и се кипва 5 минути. След това се смесва с готовия червен сос и бульона и всичко се вари още 10-12 минути. Овкусява се със зехтина и подправки на вкус.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest