Как да си направим захаросани лимони и портокали

Жана Г.Жана Г.Новак
Захаросани портокали и лимони

Захаросаните лимони и портокали са вкусен и нежен десерт, който може да приготвите сами вкъщи. Много е приятен чипсът от захаросани лимони и портокали.

Необходими продукти: лимони, портокали, захар. Лимоните и портокалите се нарязват на тънки резенчета заедно с кората. Премахват се семките.

В голяма чиния се изсипва захар и всяко резенче се топва от двете страни. Всички резенчета се нареждат в тава и се пекат на 160 градуса.

След като резенчетата се затоплят и поемат захарта, се слагат върху решетка и се сушат на 150 градуса, без да се отваря вратичката на фурната.

Лимони

Като поизсъхнат малко, се вадят и се редят върху хартия за печене в един слой. Махат се от хартията, преди да са изсъхнали съвсем, защото тогава стават много твърди.

Можете да използвате лимони и портокали, за да напарвите захаросани кори и захаросани резенчета.

Необходими продукти: 1 килограм лимони или портокали или по половин килограм от двете разновидности цитрусови плодове.

За корите са необходими 100 грама захар на всеки 100 милилитра вода, а за резенчетата – 160 грама захар на 100 милилитра вода.

Плодовете се обелват, като преди това леко се разрязват, за да не се налага да се къса кората. Плодовете се разделят на парченца, като всяко парченце леко се пробива с нож, за да се отстранят семките.

Захаросани портокали

Резенчетата се оставят за три часа да престоят, за да изсъхнат малко. Кората се реже на тънки резенчета, които се сваряват във вода и тя се изхвърля – така се премахва горчивината. След това парчетата кора се заливат със захарен сироп в необходимата пропорция и се варят, докато сиропът не стане много гъст.

Парченцата кора се отцеждат през гевгир и се оставят върху хартия за печене да изсъхнат. За да се ускори процесът, корите се сушат във фурна на отворена вратичка на около 100 градуса. Когато изсъхнат, се овалват в пудра захар.

Парченцата цитрусови плодове се заливат със сироп в необходимата пропорция така, че те да плуват в него. Варят се десет минути на бавен огън.

Свалят се от котлона и след час процедурата се повтаря. Това се повтаря десетина пъти, докато парченцата не станат прозрачни.

Докато са горещи, се подреждат върху хартия за печене. Когато изсъхнат, се овалват в кристална захар.

Рейтинг

5 5
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Галина Димитрова
Галина Димитрова
27.04.2015 14:53
Благодаря че,Ви има!Много интересни и полезни рецепти предлагате!Те са голяма помощ!
1
0