Пилешкото без вода от днес

Пилешкото без вода от днес
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица-27%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Цифрова кухненска везна с формата на лъжица
30.00 лв.
22.00 лв.
Виж ››

Вчера изтече едномесечния гратисен срок за реализиране на пилешкото месо, което не отговаря на изискванията на Наредба 32. Наредбата, която беше обнародвана на 20 ноември 2012 година гласи, че максимално допустимото съдържание на вложената в птичето месо вода не бива да надхвърля 4.3%.

Въпросната регулация беше гласувана с цел да се защитят интересите и здравето на българските граждани от некоректни производители, които продаваха пилешки продукти със съдържание на вода и фосфатни соли до 25-30% от теглото на месото.

Първоначално наредбата предвиждаше „водното“ пилешко месо да се продава в търговската мрежа до 20 януари 2013 г. След остри реакции, най-вече от страна на големите хранителни вериги, срокът за реализация на вече доставеното в магазините пилешко месо беше удължен с още един месец.

От днес нататък единствената възможност за реализация на непродадените пилешки продукти ще бъде те да се дарят на Хранителната банка или да се насочат за унищожаване в екарисаж. Нарушителите на наредбата ще бъдат глобявани. Санкцията за търговците е 5000 лв. за първо нарушение, а за производителите -10 000 лв.

Допълнително споразумение, постигнато между производителите и търговците и Българската агенция за безопасност на храните предвижда възможността заготовките от пилешко месо, както и други пилешки продукти, да се реализират в кухните на търговските вериги. Подобна възможност е предвидена и за всички заведения, ресторанти, пицарии, грилове, дюнери и т.н.

Българската асоциация на месопроизводителите атакува спорната Наредба 32 в съда. Според представители на асоциацията наредбата дискриминира българските месопроизводители, тъй като засяга само тях.

Във внесената на 17 януари пред Върховния административен съд (ВАС) се изтъква, че в този си вид наредбата поставя неоправдани търговски бариери между държавите членки на Европейския съюз. Първото заседание на ВАС е насрочено за 25 март 2013 г.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати