Характерните ястия за андалуската кухня

Андалуска кухня

Андалуската кухня на Испания е сплав от култури на някога обитавалите там народи. Известната студена супа гаспачо произлиза именно от Андалусия.

От ястията, характерни за южната част на Испания, не може да се пропусне пескаитос фритос – малки пържени рибки, които се ядат с главата и костите.

Много лесно се приготвя и традиционната тортила, а ако към нея се добавят бекон или гъби, става чудесна както студена, така и топла.

Тортиля

Необходими продукти:

300 грама картофи, 3 яйца, 1 глава лук, сол на вкус, мазнина за пържене, 3 супени лъжици сметана или прясно мляко.

Тапас

Начин на приготвяне:

Картофите се нарязват на малки кубчета, лукът също се нарязва и се посолява. В тиган се затопля мазнина и се запържват картофите, като мазнината трябва почти да ги покрива.

Паеля

Слага се капак и се запържва още за 20-25 минути на среден огън, като периодично се разбърква. Когато картофите са готови, се изваждат, като се отцежда мазнината.

В дълбок съд се разбиват яйца, леко се посоляват и се добавя сметана или мляко. Сипват се картофите и всичко се разбърква добре. Така приготвената тортилата се запържва в малко мазнина.

Картофената смес се слага в тиган, покрива се с капак и се пържи на слаб огън. Когато яйцето почти се запече, след около 7-10 минути, тортилата се обръща.

Това става с помощта на капак или плоска чиния с по-голям диаметър от тигана.

Тиганът се покрива с нея и се преобръща. Тортилата се приплъзва по чинията обратно в тигана, за да се изпържи от другата страна за около 5 минути.

За закуска във всички кафенета или ресторанти може да опитате андалуски тапас. Той може да е студен или топъл.

Това е всъщност цял спектър от ястия, включващ салата, подобна на руската салата, приготвени по специфичен начин патладжани, артишок, козе сирене и различни морски дарове.

В днешно време съществува традицията за опитване на тапас, минавайки от едно заведение в друго. На много места тапас е безплатен бонус към поръчаното вино.

Известната испанска паеля също е разпространена в Андалусия. Тя се приготвя от жълт ориз с царевица, грах, сладки чушки, скариди или бекон.

5 1
4 1
3 2
2 1
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати