gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Червеното вино предпазва от оглушаване

Червеното вино предпазва от оглушаване

Ползи от виното

Още в древността са били добре известни лечебните свойства на виното. Редица медицински изследвания доказват, че умерената консумация на вино, не повече от една чаша дневно, влияе положително върху сърдечни заболявания и симптомите на старческа деменция. Наскоро проведено проучване разкрива, че това далеч не е всичко.

Изследване, проведено в болница „Хенри Форд“ в Детройт, САЩ показва, че червеното вино може да ви предпази от загуба на слуха.

Според авторът на изследването - д-р Майкъл Сийдмън, това се дължи на едно химическо вещество, наречено ресвератрол, което се съдържа в големи количества в червеното грозде и респективно в червеното вино.

Вино

Ресвератролът (resveratrol) е естествен фенол и фитоалексин, който се произвежда от растенията. Познат е на науката със своите добре изразени противоракови и противовъзпалителни свойства.

Според д-р Фрийдмън, последните проучвания се концентрират главно върху ефекта, който ресвератролът има върху тялото и способността на тялото да се справя с травми и наранявания“.

Учените свързват редица заболявания като сърдечните проблеми, болестта на Алцхаймър, различните видове рак, остаряването и загубата на слух с намалената способност на тялото да се възстановява.

Близо половината от хората на възраст над 60 години страдат от различна степен загуба на слух в едното или двете уши. При някои хора началните признаци на оглушаване се проявяват още между 40 и 50 годишна възраст.

Червено вино

Причина за прогресивата загуба на слух с напредването на възрастта е измирането на група клетки, които се намират във вътрешното ухо, в следствие на напредването на възрастта.

Прилагането на ресвератрол върху плъхове е показало, че той в голяма степен намалява загубата на слух, в следствие на силен шум или възрастови изменения.

Резултатите от изследванията на американските учени, са подкрепени от изнесени по рано данни на израелски учени. Експертите от Университета в Йерусалим са стигнали до извода, че едновременната консумация на червено вино и червено месо спомага за разграждането на лошия холестерол.

Причина за това е, че вкусната комбинация води до натрупването в кръвта на едно вещество наречено малондиалдехид (malondialdehyde), който разгражда холестерола.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати