Да си приготвим домашен черен хляб
gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Да си приготвим домашен черен хляб

Да си приготвим домашен черен хляб

Черен хляб

Ако обичате ръжен хляб, можете лесно да си го приготвите в домашни условия. Първо трябва да си приготвите закваската. За нея трябват ръжено брашно и топла вода.

Една чаша ръжено брашно се разбърква с чаша топла вода. Оставя се на топло място, като се покрива, но трябва да се остави цепнатина, за да може закваската да диша.

Няколко пъти на ден трябва да я разбърквате. На следващия ден трябва да й добавите още малко брашно и вода и отново да разбъркате. На третия ден се прави същото и се оставя за още един ден на топло място - на около 25 градуса.

Закваската трябва активно да образува балони. На четвъртия ден тя вече е готова и можете да започнете с приготвянето на тестото за ръжения хляб.

Черно хлебче

За тестото ще ви трябват 2.5 чаши ръжено брашно, половин чаша пшеничено брашно, 1 супена лъжица захар, 2 чаени лъжички сол, 2 супени лъжици растително масло, 5 супени лъжици от приготвената предварително закваска и около една чаша топла вода.

От тези продукти ще се получи ръжено хлебче - около 700 грама. Тестото се замесва с лъжица. То трябва да е с такава гъстота, която да може да се бърка с лъжица.

Когато постигнете нужната консистенция, трябва да покриете съда с тестото с капак или кърпа, за да може да се надигне. Добре е да го замесите вечерта и да го оставите за цялата нощ.

Можете да го замесите и набързо сутринта и до вечерта ще е готово. По време на надигането тестото ще образува балончета въздух.

Квас за хляб

Преди да го печете, го разбъркайте добре. Намажете добре формата за печене с растително масло и посипете отгоре с галета, за да не залепва.

С помощта на лъжица прехвърлете тестото във формата, изравнете и го оставете на топло, за да се надигне отново. Сега то ще се надигне много бързо – за около един час.

Печете във фурна на 180 градуса. За около един час трябва да се изпече. Извадете го от формата и намажете целия хляб с четка, потопена в топла вода.

Сложете хляба върху памучна кърпа, за да изстива. Когато е почти изстинал, го завийте с кърпата и го сложете в найлонов плик. След около 2 часа вече ще е омекнал и ще можете да се насладите на вкусния си домашен ръжен хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Bonka Paneva
Bonka Paneva
22.10.2016 10:34
Здравейте.Днес искам да приготвя закваската,но искам да знам какво правя със закваската,която остава,хвърлям ли я или я държа в хладилника за следващото месене.И колко брашно и вода се прибавя на втория и колко на третия ден
0
0
Ани
Ани
07.10.2014 08:03
Супер хлебче ми се получи. Много вкусно и полезно.
1
0