Автентични рецепти за хумус

Хумус

Хумусът е хранителна паста, която се приготвя от нахут и сусамов тахан с подправки като зехтин, чесън, червен пипер и лимонов сок. Това ястие е често сервирано на трапезите в целия Близък Изток.

Това ястие често бива гарнирано с гъби, магданоз, червен пипер, кедрови ядки, домати или краставици, тънко нарязан лук или нахут на зърна. Задължително се полива със зехтин преди сервиране. Традиционно се загребва с тънък хляб, но днес все по-често се използва царевичен чипс. Хумусът се среща в следните разновидности:

- Хумус фулхумус, комбиниран с паста от бакла, която е сварена добре и е пюрирана.

- Хумус масубха — смес от хумус с топъл нахут на зърна и сусамов тахан.

- Хумус махлутахумус, който е комбиниран с фул и топли нахутени зърна.

Това чудесно ястие се използва за разядка или гарнитура на много основни ястия. Среща се като мезе и като сос към фалафели, израелска салата, пиле на грил а също и патладжани.

Хумус с подправки

Хумусът е изключително хранителен, тъй като съдържа големи количества белтъчини, хранителни влакна и желязо. Той е подходяща храна за вегетарианци и вегани.

Ето няколко полезни рецепти за приготвяне на хумус.

Вкусен хумус

Необходими продукти:

200 грама сух нахут, 80 грама сусамов тахан, 150 милилитра зехтин екста върджин,

сокът на половин лимон, сол, черен пипер, лют червен пипер и кимион на вкус.

Начин на приготвяне:

Хумус с билки

Накиснете зърната на нахута още от предишната вечер. На другия ден ги сварете до омекване. Изцедете водата и пасирайте ядките с помощта на кухненския блендер. Добавете сусамовия тахан, зехтина, лимоновият сок и подправкитe. Ако консистенцията стане твърде гъста, добавете малко вода. Ще ви бъде много вкусно, ако го комбинирате с арабски питки.

Хумус - пастет

Необходими продукти:

250 грама сух нахут (или 500 грама от консерва), 8 супени лъжици зехтин, 3 скилидки чесън, 4 супени лъжици лимонов сок, 4 супени лъжици тахан, 1/2 чаени лъжици смлян кимион, сол, черен пипер и лют пипер по желание.

Начин на приготвяне:

Накиснете нахута от вечерта, сварете го и го отцедете. Запазете водата от пюрето. Ако използвате продукт от консерва - също запазете водата. Направете нахута на пюре и добавете останалите съставки. Консистенцията трябва да бъде гладка и гъста, но да капва от лъжицата при обръщане. Оформете в чиния и гарнирайте по желание. Често при сервирането се поднасят и цели стръкове магданоз, които се топят в хумуса.

Някои кулинари използват кисело мляко за постигане на желаната гъстота.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати