Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»5 класически забравени български ястия

5 класически забравени български ястия

MarianeMariane
Джедай
2559563k
Българска кухня

Традиционната българска кухня предлага огромно разнообразие от ястия за всеки вкус и всеки джоб. Всяка къща има собствен рецептурник със стотици кулинарни изкушения. Особено внимание заслужават кулинарните изкушения, които се приготвят в някои от регионите на страната. Дори и наименованието на някои от характерните регионални специалитети звучи магично.

Само като чуе човек чомлек, капама или бабек и веднага се сеща за кухнята на баба на село. Дали ястията от детството ни могат да имат същия магичен заряд и вкус, ако ги приготвим и сега в модерната си кухня. Ето пет изключително вкусни традиционни български ястия, които съвременните домакини все по-рядко приготвят.

Лучена яхния

Тази изключително ароматна и засищаща супа е характерна за почти цяла България. Рецептата леко се различава в различните краища на страната. На която и да се спрете можете да сте сигурни, че лучената супа е наслада за сетивата. Тази семпла гозба се отличава с приятен и мек вкус, бързо утолява глада. Краят на зимата е точното време за приготвянето й, защото на пазара спокойно могат да се намерят арпаджик (малки лукчета), както и обикновен стар лук. В някои региони добавя и праз. Класическата рецепта за тази гозба е:

Лучена яхния

1. Взимате около 500 грама стар лук и около 200 грама арпаджик. По желание може да добавите и един стрък праз. Нарязвате ги на ситно и ги задушавате до омекване с две-три лъжици мазнина по избор.

2. Към задушения лук добавете около 800 мг. гореща вода. Някои домакини избират да заменят водата със зеленчуков бульон, но ако наистина искате да се насладите на ароматна лучена яхния, не добавяйте бульон.

3. Оставете така получената смес на средно силен огън да поври около 10-15 минути. Дръпнете я от котлона и добавете смес от две супени лъжици брашно и две супени лъжици доматено пюре, леко разбити в хладки вода.

4. Върнете на котлона и разбърквайте. Варете докато започне да се сгъстява. Добавете сол, черен пипер и дафинов лист.

За до обогатите вкуса на така приготвената яхния, можете да запечете лука предварително във фурната до покафеняване. Други домакини добавят наситнени моркови и горчица, а при поднасяне наръсват с магданоз. Любителите на експериментите могат да овкусят това традиционно българско ястие допълнително със сини сливи.

Пълнени чушки

Пълнени сухи чушки със зрял фасул

Традиционно това ястие присъства на трапезата ни на Бъдни вечер. Тогава всички се наслаждават на ароматните подправки и богатия вкус. Няма причина да отсъства от трапезата ни и през останалите зимни месеци. В много от по-малките селца, това си остава предпочитан начин за пълнене на чушки, за разлика от по-големите градове, където домакините традиционно ги пълнят с кайма. Приготвянето на тази вкусотия е сравнително лесно, тайната на уникалния вкус е съчетаването на подправките.

1. Измийте 10-12 изсушени червени пиперки и ги накиснете в гореща вода за да се отпеснат и омекнат.

2. Сварете около 400-500 гр. стар фасул до пълна готовност като във водата добавите една чаена лъжичка джоджен и една чаена лъжичка ронена чубрица. Гъстотата трябва да е като на гъста чорба.

3. Добавете малко сол и червен пипер на вкус. Отцедете леко така приготвената смес и напълнете с нея чушките.

4. Залейте с отцедения сос напълнените чушки и ги печете до готовност на бавна фурна.

Ако сте склонна да експериментирате може да прибавите към сварени фасул ситно нарязани кисели краставички и накълцани орехи. Резултатът гарантирано ще надмине очакванията ви.

Качамак

Качамак

Това ястие е изключително вкусно и лесно за приготвяне. Мнозина от нас като деца често за закусвали или вечеряли с качамак. Много спомени са свързани с купата ухаещ качамак, обилно поръсен със сирене, разтопено масло и малко червен пипер. Или може би вие сте го предпочитали приготвен с пръжки и сланина. Някои дори го приготвят под формата на сладкиш. Приготвянето на качамак е лесно, бързо и не е много трудоемко.

Повечето от магазините предлагат готови смеси за приготвяне на тази вкусотийка. Ако спазвате указанията на опаковката резултатът ви е гарантиран. В домашни условия качамак се приготвя като във вряща подсолена вода се изсипва на много тънка струйка царевична грис и се разбърква непрекъснато. И един кулинарен съвет от долапа на баба – ако не искате вместо качамак да получите някакво жълто, лепкаво „нещо“, запечете на умерена фурна за няколко минути царевичната грис. Гарнирайте по желание и консумирайте с удоволствие.

Каша от коприва

Каша от коприва

Няма да ви отегчаваме с дълга лекция за полезните свойства на копривата. В традиционната българска кухня съществуват много различни начини за приготвянето й. Дали ще изберете да зарадвате близките си с обикновена копривена супа с ориз или копривена каша, няма значение. Тази българска гозба ще се хареса на всички. Традиционната копривена супа се приготвя лесно и бързо.

1. Задушете една средно голяма глава лук в една-две лъжици мазнина по избор. Когато лукът омекне добавете един нарязан морков.

2. Налейте гореща вода или зеленчуков бульон. Оставете да поври на средно силен котлон 10 минути.

3. Прибавете във врящата смес предварително измитата и нарязана коприва. Добавете сол и червен пипер на вкус.

4. Когато копривата се попари я извадете с решетъчна лъжица и я накълцайте. В това време може да добавите една шепа ориз към бульона.

Хляб

5. Върнете копривата обратно в тенджерата и варете до готовност на ориза.

6. Можете да сгъстите ястието с лъжица брашно леко размито в хладка вода.

7. Добавете застройка от жълтък и кисело мляко.

Опитайте да добавите към така приготвената гозба орехи, зехтин и чесън.

Хляб от нахут

Приготвянето на хляб от нахут е характерно предимно за най-южните краища на страната. Тайната на този ароматен хляб е в нахутената закваска. В обикновена керамична паница се смесват стрит нахут, малко вода и парченце ръжен хляб. Така приготвената смес се покрива и оставя на топло, за да може да започнат естествени процеси на ферментация. Когато тази естествена мая е готова се замесва пита от равни части пшеничено и нахутено брашно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
524
413
36
27
10
Дай твоята оценка:

Коментари (27)

Изпрати
Розина
Розина
21.05.2013 12:32
извинявам се за правописа - спанак
0
0
Розина
Розина
21.05.2013 12:30
към мими - в нашата къща ВИНАГИ пюрето от коприва или спенек се е сервирало с яйце!!! а това, че лучената снимка е на френската супа съм съгласна
ТОВА НЕ СА ЗАБРАВЕНИ ЯСТИЯ!!! единствено хлябът от нахут ми е непознат, но както пише в статията не е характерен за цяла България, така че ...
0
0
мими
мими
20.04.2013 15:33
защо ми махнахте коментара?аз продължавам да твърдя, че снимката към традиционната българска лучена яхния е изображение на френската лучена супа, която се сервира, захлупена с филия хляб, която пък е запечена с кашкавал.и снимката на копривената каша продължава да е полуфабрикатът - ситно смлян спанак със сметана, сервиран точно както се яде в западна Европа - демек с яйца на очи...извинете, ама бабите ви така ли ви поднасяха копривената каша - с яйца?малко грозновата ще се получи автентичната каша на снимка, но поне ще си я познаем....подбирайте си по-акуратно снимките....
2
0
мария Богданова
мария Богданова
28.02.2013 16:20
Как ще са забравени та аз съм на 60 години и съм израснала с тези български ястия !
1
1
Менчо
Менчо
27.02.2013 11:02
Към копривената каша прибавете и натрошено сирене да заври преди застройката, чесънът се скълцва и се забърква с малко зехтин за да не се пресече от топлата манджа.
1
0
Ани
Ани
27.02.2013 10:53
Това са любимите ястия на моите деца,готвя ги постоянно.Колкото до нахутеният хляб, него не съм се осмелявала да го приготвям в друго време, освен в горещините.
0
0
Ема
Ема
26.02.2013 21:39
А ще ме прощавате, но никой не е забравил чушките с боб!
0
0