5 класически забравени български ястия

Българска кухня
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
Ефикасна защита срещу вируси и бацили с:
Защитна маска с клапан до 88 часа защита (размер L-XL)
13.00 лв.
Виж ››

Традиционната българска кухня предлага огромно разнообразие от ястия за всеки вкус и всеки джоб. Всяка къща има собствен рецептурник със стотици кулинарни изкушения. Особено внимание заслужават кулинарните изкушения, които се приготвят в някои от регионите на страната. Дори и наименованието на някои от характерните регионални специалитети звучи магично.

Само като чуе човек чомлек, капама или бабек и веднага се сеща за кухнята на баба на село. Дали ястията от детството ни могат да имат същия магичен заряд и вкус, ако ги приготвим и сега в модерната си кухня. Ето пет изключително вкусни традиционни български ястия, които съвременните домакини все по-рядко приготвят.

Лучена яхния

Тази изключително ароматна и засищаща супа е характерна за почти цяла България. Рецептата леко се различава в различните краища на страната. На която и да се спрете можете да сте сигурни, че лучената супа е наслада за сетивата. Тази семпла гозба се отличава с приятен и мек вкус, бързо утолява глада. Краят на зимата е точното време за приготвянето й, защото на пазара спокойно могат да се намерят арпаджик (малки лукчета), както и обикновен стар лук. В някои региони добавя и праз. Класическата рецепта за тази гозба е:

Лучена яхния

1. Взимате около 500 грама стар лук и около 200 грама арпаджик. По желание може да добавите и един стрък праз. Нарязвате ги на ситно и ги задушавате до омекване с две-три лъжици мазнина по избор.

2. Към задушения лук добавете около 800 мг. гореща вода. Някои домакини избират да заменят водата със зеленчуков бульон, но ако наистина искате да се насладите на ароматна лучена яхния, не добавяйте бульон.

3. Оставете така получената смес на средно силен огън да поври около 10-15 минути. Дръпнете я от котлона и добавете смес от две супени лъжици брашно и две супени лъжици доматено пюре, леко разбити в хладки вода.

4. Върнете на котлона и разбърквайте. Варете докато започне да се сгъстява. Добавете сол, черен пипер и дафинов лист.

За до обогатите вкуса на така приготвената яхния, можете да запечете лука предварително във фурната до покафеняване. Други домакини добавят наситнени моркови и горчица, а при поднасяне наръсват с магданоз. Любителите на експериментите могат да овкусят това традиционно българско ястие допълнително със сини сливи.

Пълнени чушки

Пълнени сухи чушки със зрял фасул

Традиционно това ястие присъства на трапезата ни на Бъдни вечер. Тогава всички се наслаждават на ароматните подправки и богатия вкус. Няма причина да отсъства от трапезата ни и през останалите зимни месеци. В много от по-малките селца, това си остава предпочитан начин за пълнене на чушки, за разлика от по-големите градове, където домакините традиционно ги пълнят с кайма. Приготвянето на тази вкусотия е сравнително лесно, тайната на уникалния вкус е съчетаването на подправките.

1. Измийте 10-12 изсушени червени пиперки и ги накиснете в гореща вода за да се отпеснат и омекнат.

2. Сварете около 400-500 гр. стар фасул до пълна готовност като във водата добавите една чаена лъжичка джоджен и една чаена лъжичка ронена чубрица. Гъстотата трябва да е като на гъста чорба.

3. Добавете малко сол и червен пипер на вкус. Отцедете леко така приготвената смес и напълнете с нея чушките.

4. Залейте с отцедения сос напълнените чушки и ги печете до готовност на бавна фурна.

Ако сте склонна да експериментирате може да прибавите към сварени фасул ситно нарязани кисели краставички и накълцани орехи. Резултатът гарантирано ще надмине очакванията ви.

Качамак

Качамак

Това ястие е изключително вкусно и лесно за приготвяне. Мнозина от нас като деца често за закусвали или вечеряли с качамак. Много спомени са свързани с купата ухаещ качамак, обилно поръсен със сирене, разтопено масло и малко червен пипер. Или може би вие сте го предпочитали приготвен с пръжки и сланина. Някои дори го приготвят под формата на сладкиш. Приготвянето на качамак е лесно, бързо и не е много трудоемко.

Повечето от магазините предлагат готови смеси за приготвяне на тази вкусотийка. Ако спазвате указанията на опаковката резултатът ви е гарантиран. В домашни условия качамак се приготвя като във вряща подсолена вода се изсипва на много тънка струйка царевична грис и се разбърква непрекъснато. И един кулинарен съвет от долапа на баба – ако не искате вместо качамак да получите някакво жълто, лепкаво „нещо“, запечете на умерена фурна за няколко минути царевичната грис. Гарнирайте по желание и консумирайте с удоволствие.

Каша от коприва

Каша от коприва

Няма да ви отегчаваме с дълга лекция за полезните свойства на копривата. В традиционната българска кухня съществуват много различни начини за приготвянето й. Дали ще изберете да зарадвате близките си с обикновена копривена супа с ориз или копривена каша, няма значение. Тази българска гозба ще се хареса на всички. Традиционната копривена супа се приготвя лесно и бързо.

1. Задушете една средно голяма глава лук в една-две лъжици мазнина по избор. Когато лукът омекне добавете един нарязан морков.

2. Налейте гореща вода или зеленчуков бульон. Оставете да поври на средно силен котлон 10 минути.

3. Прибавете във врящата смес предварително измитата и нарязана коприва. Добавете сол и червен пипер на вкус.

4. Когато копривата се попари я извадете с решетъчна лъжица и я накълцайте. В това време може да добавите една шепа ориз към бульона.

Хляб

5. Върнете копривата обратно в тенджерата и варете до готовност на ориза.

6. Можете да сгъстите ястието с лъжица брашно леко размито в хладка вода.

7. Добавете застройка от жълтък и кисело мляко.

Опитайте да добавите към така приготвената гозба орехи, зехтин и чесън.

Хляб от нахут

Приготвянето на хляб от нахут е характерно предимно за най-южните краища на страната. Тайната на този ароматен хляб е в нахутената закваска. В обикновена керамична паница се смесват стрит нахут, малко вода и парченце ръжен хляб. Така приготвената смес се покрива и оставя на топло, за да може да започнат естествени процеси на ферментация. Когато тази естествена мая е готова се замесва пита от равни части пшеничено и нахутено брашно.

Рейтинг

5 24
4 13
3 6
2 7
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (27)

Изпрати
АЗ
АЗ
16.12.2015 11:46
В тия ястия няма нищо класическо българско, нито продуктите са български.
5
0
Анин
Анин
26.04.2015 22:11
Глупости и неистини!
3
1
АВРАМОВА
АВРАМОВА
12.03.2015 19:54
Хайде разберете се - лучена яхния или лучена супа!
10
1
Тъпунгера
Тъпунгера
28.11.2014 17:53
Лучена яхния си правя, но както му казваше баба "суванка" и слагам и чушки, моркови и домати. Чушките с боб също ги правя, но преди да сваря боба, го троша на по-дребни парчета, увира по-лесно и се пълни по-плътно. Кашата от коприва много я обичам, даже си имам коприва във фризера и мога тия дни да си направя. Качамака, майка ми много го яде, но на мен не ми харесва. Като се има на предвид, че Америка е открита след като вече сме били под турско робство, е нормално царевичния качамак да се е появил по време на турското робство. А за хляб от нахут нито бях чувал, нито съм ял, но някога бих пробвал.
2
1
Мечо
Мечо
24.11.2014 16:51
Нито забравени, нито български
Изучавам традиционна кухня вече 7 години....
Нищо българско в лучената,яхния,нахут или качамак
Тези ястия идват в България по време на робството от съседите ни...
10
2
Нянюшка Ягг
Нянюшка Ягг
22.06.2014 03:51
Е, глупости пишете, мамка му.
3
2
капацитет
капацитет
01.06.2014 22:52
пълни глупости, нито са забравени, нито са стари тези рецепти, а да не говори и че не са верни и снимките не си отговарят, в този сайт се пишат големи щуротии, вместо яхния - супа, вместо квас - мая, и т.н. само объркват хората, то и от хората едни изказвания да умреш от смях, били постни манджите понеже били измислени докато сме били под робство ха-ха-ха
4
4
мимето
мимето
11.01.2014 14:00
Само тая коприва не мога да я ям, и лучената супичка малко в повече ми идва, но като цяло българската кухня е много вкусна и не на последно място много питателна. Да не забравяме все пак, че тези рецепти са от времето, когато сме били под турско робство(или поне повечето от рецептите), а тогава не сме имали кой знае какъв избор. Основно постни манджи, какво да се прави. От нищо нещо с две думи, но нашите баби са знаели как с шепа боб или глава лук да си нахранят семейството. Евала. Сега наизмислиха милион префърцунени гозби, които за да ги приготвиш трябва да си обърнеш хастара на джобовете като идеш в магазина. А колко е простичка и вкусна българската традиционна кухня. Да не забравяме и постните сармички, както се споменава млалко по-нагоре в коментарите, както и бобената яхнийка, и тя е позабравена като че ли, сега и добавяме ребърца, разни други глезотийки, но класическата бобена яхния си е класика в жанра. А за качамака не съм много сигурна, че е топично българска рецепта, по-скоро е румънска. Къде забравихте пачата, шкембе чорбата, тези толкова колоритни БГ манджи :)
12
4
dimitar
dimitar
26.11.2015 13:47
vij rumantsite vzemat retseptata ot pra bulgarite!!!
pra bulgarite kato sa tragvali na voina vinagi sa noseli s tqh ne6to kato vafli napraveno ot carevi4no bra6no i t.n.
0
0
Снежанка
Снежанка
29.12.2013 19:42
Забравяя, който не готви всеки ден! Българската национална кехня е много вкусна, а постните и ястия са и много здравословни! Няма да забравя бабината содена питка с бучка масло и домашна шарена сол!
10
3
Мария Богданова
Мария Богданова
03.11.2013 18:30
Аз готвя само българска кухня ,защото е вкусна ,но в чужбина не намирам много от продуктите !!
9
9