gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Добро храносмилане - как да го постигнем?

Добро храносмилане - как да го постигнем?

Добро храносмилане

Доброто храносмилане е желано от всеки. А постигането му въобще не е трудно. Само трябва да знаем основните принципи на здравословния живот, благодарение на които можем да подобрим храносмилането си.

Най-важният момент, доказан и от специалисти, е самият процес на хранене. Човек трябва да се наслаждава на храната. Не трябва да се храним прави или ходейки. Намерете време за поне едно „истинско” хранене – седнете някъде на спокойствие и отдайте значимото на това, което консумирате. Дъвчете добре и не преяждайте.

За добро храносмилане е необходимо да ограничите консумацията на някои иначе така често включвани в менюто храни.

Храносмилане

На първо място са рафинираните „бели” брашна. Пълнозърнестите храни, които са полезни за организма, се превръщат в нещо вредно за тялото ни чрез преработката им.

В процеса на смилане се отстраняват редица полезни съставки и по този начин натоварват организма, създавайки му проблеми с храносмилането. Желателно е и избягването на пшеничени трици, тъй като те затормозяват и най-вече забавят преработвателните процеси. Както и прекомерните количества млечни продукти, червено месо и наситени мазнини.

Кофеинът, черният чай, алкохолът и безалкохолните напитки – някои от тях с доказани положителни качества, при прекомерна употреба могат да затруднят не само стомашните процеси.

Не е нужно да се ограничават напълно, просто трябва да бъдат консумирани с мярка. За сметка на тях е добре да се пият по 2 литра течност на ден. Ако не можете да пиете толкова много вода, то я заместете с билков чай или нещо друго, по ваш вкус.

Вредно хранене

Ако имате непоносимост към дадени продукти, като например пшеница или млечни продукти, ги избягвайте. Не е нужно допълнително да създавате проблеми за здравето си.

Зеленчуците и плодовете са с доказано съдържание на витамини и полезни минерали. Включването на колкото се може повече от тях в дневното меню може да ви донесе само позитиви. Но не забравяйте да ги редувате, тъй като някои от тях, като марулите например, при прекомерна употреба, могат да образуват песъчинки и камъни в бъбреците.

За доброто храносмилане, освен правилното хранене, е нужна и физическа активност. Отделянето на няколко минути, два-три пъти в седмицата за направата на елементарни упражнения, или съзнателното ходене пеша до работа, може да доведе само до подобряване не само на храносмилателното, но и на физическото ви състояние, както и до повдигане на тонуса. Просто опитайте!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати