gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Риба и яйца пазят от деменция

Риба и яйца пазят от деменция

Храни срещу деменция

Ако редовно консумирате риба и яйца, това ще ви предпази от деменция в напреднала възраст. Невродегенерацията и съпътстващите този процес проблеми се забелязват при хора, които страдат от липса на витамин В12.

Намаляването на възможностите на мозъка и дори намаляването на обема на мозъчна тъкан е свързано с дефицит на витамин В12. Тази липса е характерна за начин на хранене, при който не се консумират достатъчно продукти от животински произход.

Риба

Препоръчва се редовната консумация на риба и яйца, които са богати на този важен витамин. Забавянето на стареенето на мозъка и подобряването на паметта са напълно възможни с помощта на риба и яйца. Затова не лишавайте организма си от тези ценни за него хранителни продукти.

Консумацията на риба и яйца е особено важна в средна възраст, когато са възможни начални процеси на намаляване на мозъчните способности.

Омлет

Препоръчва се консумацията на риба да се придружава със зехтин, който в комбинация с рибата дава по-добър резултат върху способностите на мозъка. Добре е да съчетавате и яйцата със зехтин.

Риба

Всеки ден трябва да консумирате продукти, които съдържат витамин В12. Например единият ден хапнете салата с твърдо сварени яйца, а на другия ден яжте риба на вечеря. След това закусете с омлет, а на следващия ден хапнете рибена чорба.

Мозъкът може да функционира правилно само при наличието на необходимите хранителни вещества. В яйцата и рибата се съдържат фосфолипиди – това са най-важните вещества за правилната работа на мозъка.

Те съдържат фосфорна киселина и влизат в състава на клетъчните мембрани. Една молекула фосфолипид свързва три молекули лош холестерол и го изхвърля от организма.

Яйцата са полезни за предпазване от деменция и защото съдържат ценни белтъчини, които са строителен материал за нервните клетки и за невротрансмитерите.

Рибата помага за предпазване от деменция заради ценните Омега-3 и Омега-6 мастни киселини, които съдържа. Те се съдържат най-много в морската риба, но ги има също така и в речните риби, но в по-малки количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати