Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Вредата от готвеното или какво е хранителна левкоцитоза

Вредата от готвеното или какво е хранителна левкоцитоза

AdminAdmin
Администратор
95442k
Хранителна левкоцитоза

Преди доста време учените проследили феномен в човешкия организъм, който се появявал винаги при консумирането на храна. Щом човекът започнел да се храни, кръвта му се насищала с левкоцити, процес, протичащ идентично, когато сме болни или сме се заразили от някой вирус. Учените нарекли този процес хранителна левкоцитоза.

В началото медиците смятали, че този процес е нормален и би следвало да се появява винаги, когато човек се храни. По-задълбочените анализи сочат обаче, че кръвта не се насища с левкоцити, когато се консумира сурова растителна храна.

Тялото ни реагира, както би реагирало на вирус или чужди тела, когато приемаме термично обработена храна - сякаш е нещо вредно и непознато. Човешкият организъм реагира с мощна атака на левкоцити, за да се пребори с "непознатото" и защото “белите кръвни тела" спомагат на ензимите да се придвижват към храносмилателната система и да спомогнат за смилането на готвената храна.

Вреди от готвеното

Според някои твърдения този процес силно изтощава имунната система и значително стресира целия организъм. Затормозяваме тялото си още повече, когато преяждаме с термично обработена храна.

Ако ви се е случвало да ви се доспи, когато сте си хапнали някоя манджа, придружена с 3 филии хляб или със солидна порция паста и сос болонезе или с 5 вида сирена? Това е нормалната реакция на организма, който започва да влага неимоверни усилия в разграждането на всички видоизменени от високата температура вещества.

Дори най-изисканото ястие е вредно за организма ни, ако е сготвено над 90 градуса. Критичната температура за отделните храни е различна, но варира около 90 градуса – над тази температура хранителните продукти стават дори канцерогенни.

Положението се влошава още повече, когато пържим или печем в мазнина. При този вид готвене се образува токсинът акриламид, който е причина за почти всички възпалителни процеси в тялото ни.

Вредно хранене

Затова, когато сме болни не би било редно да се храним с нищо, което е претърпяло термична обработка, защото така още повече затрудняваме и забавяме оздравителния процес. В тези моменти наблегнете на пресни сокове и плодове, богати на витамин С.

При хората, които консумират сурови продукти или храна, която е приготвена по принципите на суровоядството, не се наблюдава хранителна левкоцитоза. Ето защо, защитниците на тази теза твърдят, че минимум 70 % от менюто ни трябва да се състои от сурова храна.

Добре е преди да обядваме или вечеряме, да започваме винаги с прясна салата. По този начин подготвяме организма си за храносмилане, внасяме определено количество ензими (които се съдържат в суровите зеленчуци) и така възпрепятстваме левкоцитозата или поне намаляваме степента й.

Суровоядство

Според някои учени ензимният дефицит и ежедневната консумация на термично обработена храна води до хронична умора, бързо състаряване, апатия, понижаване на имунната система, цялостен здравословен дисбаланс. Те го сочат още като едни от главните причини за почти всички болести. Повечето хора биха се отказали изключително трудно от готвената храна, но ако се опитат да намалят консумацията й с поне 20 %, това би подобрило значително здравето им.

Ето как бихме могли да намалим ефекта хранителна левкоцитоза:

- Менюто ни трябва да съдържа поне 70% пресни плодове и зеленчуци;

- Обядът или вечерята задължително трябва да започнат със свежа салата, а закуската - с пресен плод;

- Би било добре да приемаме допълнителна доза хранителни ензими, докато се храним (може да си ги набавите от търговската мрежа);

- Да добавяме кълнове към ежедневното си меню по-често;

- В случай, че не сме суровоядци, може да си наложим такава диета поне една седмица в месеца. По този начин ще заздравим организма си, ще го пречистим и ще му дадем възможност да възстанови ензимните си запаси.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
55
45
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Гено
Гено
21.04.2015 19:50
Невероятен труд сте положили за тази статия, поздравления!
1
0
Гено
Гено
21.04.2015 19:55
Текста е копиран от Земя на заем
0
0
Вани
Вани
01.06.2013 11:24
Пълни глупости.......Чувстваш умора когато храната ти е тъпкана я с ЕТ-та.. Погледни какво съдържа хляба-млякото-кроасаните с какаво се хранят животните.......
2
1
Иван Иванов
Иван Иванов
16.05.2013 13:21
При мен въобще НЕ действа.Явно е индивидуално.Такива стомашни проблеми си навлякох с това суровоядство,че сега и при желание не мога да ям почти нищо сурово!При това го практикувах след консултация с лекар!Съветвам да не приемате всичко,което пише,че е полезно на 100% !Всеки човек е различен и това,което за някой е спасение ,за друг е погубващо в един или друг аспект!
4
1
Веселин
Веселин
02.03.2013 11:16
И при мен действа! Около 1год. практикувах суровоядство по метода на Атерхов, и се чуствах отлично. Но мисля, че съзнанието също трябва да участва! Т.е., храната, която консумираме, да я приемаме с чувство за полезна нам храна! Ако, по каквато и да е причина, хапнем нещо "вредно", то не бива да изпадаме в паника! Трябва да влагаме много добри чувства към храната докато се храним! Да обичаме и уважаваме храната - това е енергията, която ни поддържа! (това, разбира се, е лично мое мнение!!!)
8
0
downsense
downsense
01.03.2013 23:09
Напълно вярно е, че суровата храна е много по-лесна за храносмилане и е по-полезна. Трудно е да се премине на напълно сурова диета, но ако опитате да я спазвате за 2-3 седмици преди зимата ще си подсилите имунната система и няма да боледувате. При мен действа!
5
0