Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вкусни плънки за питки и хлебчета

Вкусни плънки за питки и хлебчета

плънки за хлебчета

Как питките и хлебчетата, които си приготвяме, да станат още по-вкусни, ще ви покажем в настоящата статия. Прекрасните плънки за тестените изкушения несъмнено ще очароват семейството или пък гостите ви.

Тестени рула с лютеница

Необходими продукти:

500 грама брашно, 9-10 супени лъжици домашна лютеница, щипка захар, 200 грама кисело мляко, 10 милилитра олио, 200 грама сирене, една чаена лъжица сол, 7 грама суха мая, жълтъците на 2 яйца, щипка чубрица.

Начин на приготвяне:

Пърленки

Разтворете маята в хладка вода, с малко захар и оставете да кипне. Пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете солта, млякото, олиото и маята. С тези продукти започнете да замесвате меко тесто, което след това трябва да оставите да втаса на топло. Разточете тестото в малко брашно във формата на голям квадрат и го разрежете на шест равни части. Всяка от тях намажете с лютеница. Навийте на руло. Поставете хлебчетата в тава за печене с оризова хартия. В отделен съд разбийте жълтъците и с тях намажете питките. За финал настържете отгоре сирене и поръсете с чубрица. Печете във фурната до запичане на сиренето.

Пърленка с маслини и сирене

Необходими продукти:

400 грама кисело мляко, 1 чаена лъжица сода за хляб, половин чаена лъжица сол, чаена лъжица захар, сирене, 6-7 броя маслини, малка бучка масло, чубрица и

брашно за меко тесто.

Начин на приготвяне:

Питки

Изсипете брашното в купа и оформете кладенче. Последователно прибавете киселото мляко със содата (която трябва да се е погасила), захарта и солта. Замесете меко тесто, след което го оставете да втаса за 10 минути. В предварително намазнена и набрашнена кръгла тава поставете тестото и с притискане го разстилете докато не покрие дъното. Натрошете сиренето, почистете и нарежете маслините на парченца. Заедно с маслото ги разпределете равномерно върху тестото. Поръсете с чубрица и го запечете за около половин час.

Кашкавалени питки с пастет

Необходими продукти:

300 грама кашкавал, 3 чаени чаши брашно, 30 грама масло, чаена лъжица сол, чаена лъжица захар, чаена лъжица и половина суха мая, 150 милилитра прясно мляко, яйце.

За плънката:

300 грама пилешки пастет, яйце и мак за поръсване.

Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала и го смесете с брашното. Направете кладенче в брашното добавете вътре останалите продукти. Омесете меко тесто и го оставете да втаса за около час. От вече втасалото тесто с намазнени ръце откъснете малки топчета, сплескайте ги, за да се получи малко кръгче. Сложете в средата им малко резенче пастет и оформете питка. Наредете ги в тавичка. За финал ги подмажете с разбито яйце и ги поръсете с мак. Сложете ги във фурна за около 30-35 минути на 180 С.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest