Съвети на готвачите при употреба на кардамон

Кардамон

Кардамонът е не само ароматна, но и много полезна подправка. Майстор готвачите съветват домакините да използват често тази незаслужено пренебрегвана подправка.

Кардамонът съдържа етерични масла, белтъчини, фосфор, калций, магнезий, желязо и витамини от групата В. Кардамонът има пикантен и леко загряващ вкус.

В източните страни кардамонът се използва като подправка за кафе и черен чай, тъй като не само че има прекрасен аромат, но и намалява вредното въздействие на кофеина върху организма.

Супа с кардамон

Готвачите съветват поне два-три пъти седмично да се добавя кардамон в ястията, тъй като той действа много добре върху храносмилането.

Кардамонът помага за изхвърлянето на шлаки и токсини от организма и спомага за по-бързото отслабване. Кардамонът влияе добре върху нервната система и върху зрението, бори се с хроничната умора.

Професионалните готвачи използват често кардамон, тъй като ароматът му подобрява настроението и спомага за борба с главоболието. Затова хората, които опитат ястие с кардамон, често искат отново да го вкусят, без да знаят каква всъщност е тайната му.

Риба

Не се препоръчва консумацията на ястия с кардамон при язва на стомаха. Кардамонът трябва да се използва в много малки количества, тъй като тази подправка е силно концентрирана.

В кулинарията се използва пресен и сушен кардамон. Шушулките на кардамон, добавени в ризото, не се консумират, те само овкусяват ястието.

Кардамонът се добавя в много сосове и супи. Кардамонът е подходящ за грахова и бобена супа, както и за чорба от леща. Ястията, които съдържат картофи или ориз, стават по-вкусни с кардамон.

Сладкиш с извара

Месните ястия, приготвени от цели парчета месо или от кайма, стават по-вкусни и ароматни с кардамон. Тази подправка е подходяща за телешко, агнешко и свинско месо. Тя се използва за задушено и печено месо.

Пилешкото месо става по-вкусно, ако към него се добави комбинация от чесън, лук и кардамон. Кардамонът в съчетание с индийско орехче или шафран е перфектна подправка за риба.

За да имат десертите по-изискан вкус, в тях се добавя съвсем малко кардамон. Той е подходящ за млечни пудинги, сладкиши с извара и плодови салати.

Кардамонът се добавя в тестени изделия и ароматът му се запазва по време на топлинната обработка. Кардамонът е незаменим за ароматизиране на кремове, приготвени с кафе.

Можете да използвате кардамон при мариноването на риба. Препоръчва се кардамонът да се използва на шушулки, като в последния момент преди употреба се вадят семената. Кардамонът на прах е с по-слаб аромат.

В супи и сосове се добавят 3 грама кардамон за целия продукт, в тесто и в месни ястия – до 5 грама на килограм продукт, за тестени изделия и десерти – 1 грам на 1 килограм или литър.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати