Полезно ли е лютото при диабет

Люти чушки

При диабет болните трябва да спазват специална диета, за да се възстанови нормалното функциониране на задстомашната жлеза. Сред продуктите, които не се препоръчват за консумация при диабет, са захарта и сладките изделия, както и сладките консервирани десертикомпоти, мармалади и сладка.

Сред продуктите, които не се препоръчват при диабет, са и пикантните подправки, които правят вкуса на ястието лют в различна степен. Те са любими на много хора, защото вкусът на ястието става по-наситен.

Любителите на лютото страдат доста, защото при диабет не е добра идея да се консумират люти чушки или да се подправят ястията с лют червен пипер дори в минимални дози.

Люто при диабет

Смята се дори, че консумацията на люти подправки може да намали ефикасността на диетата при диабет. Тоест дори болният да спазва предвиденото за него меню, консумацията на люти чушки или люти ястия намалява ползата от промяната на храненето.

Не се препоръчва също така консумацията на готови храни, които съдържат люти подправки – например някои видове сушени и пушени меса.

Любителите на шкембе чорба ще трябва да я консумират без необходимия за традиционния й вкус и аромат лют червен пипер. Като цяло лютият червен пипер се смята за полезен продукт и ефективно лекарство при някои заболявания.

Ползи от лютото

Лютият червен пипер съдържа капсацин, който е полезен алкалоид. Затова лютият червен пипер се препоръчва за разреждане на кръвта и за стабилизиране на кръвното, както и при заболявания на очите.

Освен това лютият червен пипер съдържа голямо количество витамини, а също така каротин, желязо и цинк. Лютият червен пипер е перфектно средство за укрепване на имунитета.

Но въпреки полезните си качества при много състояния, при диабет консумацията на лют червен пипер трябва да бъде намалена до минимум, а най-добре да бъде напълно изключена. Това ще допринесе за по-доброто лечение на тази болест.

Черният пипер, който също може да направи храната по-пикантна, също не се препоръчва при диабет. Неговата консумация е допустима само в много малки количества.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Тачева
Тачева
03.04.2013 10:37
Като информация статиите са добри, но все пак при тези сериозни здравословни проблеми като диабет, инсулт и др. трябва внимателна консултация с лекар, тъй като много от лекарствата които болният приема са несъвместими дори и с някои плодове/пример инсулт и дебакин + грейфрут/.
1
0