Традиционни ястия от украинската кухня

Украинска кухня

Украинската кухня е богата на различни вкусове, освен това е и доста хранителна. И тук, както във всеки друг район на света, има преплетени исторически факти, географски и климатични условия и пр.

Забележителното в украинската кухня е, че наред с тукашните традиции вървят и импровизациите – а какво е импровизацията, ако не евентуално начало на нова традиция?

Салата с червено цвекло

Едно от най-популярните в световен мащаб украински ястия е борш. Рецептата за борш е коварна – можете да намерите хиляди предложения, а ако питате няколко различни готвачи, те ще ви кажат няколко различни рецепти. Основното, което всички ще потвърдят, е съдържанието на чесновите пампушки.

Това са дребни хлебни топчета, които се приготвят по специална технология. Направени и изпечени по традиционна рецепта за хляб, готовите топчета се слагат в съд, в който са добавени чесън, олио и сол.

Пампушки

Съдът се казва макитра. Топчетата се „друсват” в макитра няколко пъти и по този начин приемат миризмата на чесъна, мазнината и солта.

Борш

Тестен и много обичан продукт са варениките – много често приготвени, те дори са заслужили паметник в Украйна в своя чест. Приличат много на пелмените и обикновено се сервират на трапезата със солен или със сладък сос. След като говорим за традиции няма как да не споменем пирожки. Пирожките се приготвят с мая и са по-големи от варениките и пелмените.

Салата „Оливие” се прави много често на коледните празници – знаете, че в Украйна отбелязват Коледа след настъпването на Нова година. Всъщност салатата „Оливие” представлява нещо като руска салата, с тази разлика, че в украинската „Оливие” се добавя варено пилешко месо, а не колбаси.

Пирог

И тъй като споменахме Коледа – украинската традиция повелява на масата да има задължително узвар – нещо много напомнящо нашия ошав.

Като основно ястие на празниците, украинците традиционно приготвят пълнена патица с ябълки. Също се пекат и други видове пернати – пиле, пуйка. Типичните козунаци се наричат паска – при нас козунака е оформен в плитка, а там е под формата на гъба.

Червеното цвекло е чест посетител на украинската трапеза. Често се комбинира с риба и други видове зеленчуци. Много вкусна гозба е шпикованият свински бут, който се пече на много бавен огън, нарича се буженина.

Обичат да похапват печени меса в комбинация с картофи, сметана, любители са и на кюфтетата. Не може да се пропусне и пачата от крака на петел.

И тъй като храната би изглеждала самотно без един аперитив, украинците добавят към цялото това богатство от вкусове, домашна ракия, която наричат горика.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Георгиев
Георгиев
24.04.2013 20:48
Не "горика", а горилка (пишат го с латинско И, но сайта ви не позволява такива пояснения), прави се в Карпатите и всъщност не е точно ракия. Истинското име на руската салата е салата "Оливие", което е френско, не украинско ;). Борш има и в Русия, Румъния така, че корените му едва ли са украински при положение, че Украйна е 24 годишна страна. През годините, територията е била поделяна между много страни и всъщност всичко национално украинско е от части Унгарско, Полско, Руско...
От личен опит не съм впечатлен от по-голямата част от "кухнята им".
2
2
ирина украина
ирина украина
12.11.2014 14:02
гулям си идиот георгиев
2
0