Български кюфтенца гонят рака

Кюфтета

Откритието на българските учени от Института по криобиология и хранителни технологии обра овациите на участниците в световното изложение АГРА 2013. Тази година в изложението бяха представени повече от 62 иновации и открития, като от тях 17 са световни, а 7 европейски.

Българските учени приковаха вниманието на останалите участници с представянето на полезни за здравето кюфтето и кебапчета с овесени и пшеничени трици.

Нововъведението, което се очаква да стане факт през 2014 г., е дело на д-р Дора Бакаливанова от Института по криобиология и хранителни технологии.

Кебапчета

В основата на полезното действие на разработваните от д-р Бакаливанова кюфтета и кебапчета е обогатяването на мляното месо с фибри и по-конкретно с овесени и пшеничени трици.

Те са известни със свойството си да прочистват стомашно-чревния тракт от токсини и наслагвания, като по този начин го предпазват от развитието на злокачествени заболявания.

Редовната консумация на храни, обогатени с трици е доказана профилактика срещу рак на дебелото черво.

Естествените фибри в кюфтетата и кебапчетата на българските учени далеч не са единственото им преимущество пред продуктите, които в момента се предлагат на нашия пазар.

Кюфтета на скара

В новата разработка на д-р Бакаливанова и доц. Михалкова изкуствените антиоксиданти, които запазват свежестта на месните продукти са заменени с естествени природни антиоксиданти като – розмарин.

Достатъчни са само 4.5 грама розмарин на килограм суров продукт, за да се запаси свежестта му. За сравнение-най-използвания изкуствен антиоксидант е „Супер фриш“, който е съставен от натриев ацетат, Е262, Е330 и Е301.

Успешно са избегнати и всички изкуствени консерванти, т.нар. „Е“-та и в разработения от доц. Надка Михалкова хляб с бета-глюкани. „Смята се, че бета-глюканите, които са мощни естествени имуностимуланти, могат да предпазят организма от рак на дебелото черво.

Това е научно доказано. Директно приложени върху туморни образования бета-глюканите могат да унищожат туморните клетки. В световен мащаб продължават разработките с бета-глюкани.“, споделя доц. Михалкова.

Рейтинг

5 5
4 5
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Албена Асенова
Не знам дали бори рака,но определено са здравословни.
0
0
Нора
Нора
01.11.2013 19:34
Моля, кажете ми рецептата!
0
0
жена
жена
12.10.2013 22:21
Много са вкусни-аз от години ги правя така,това не е откритие-всяка българка го знае...Вместо хляб или галета се слагат овесени трици в каймата.Да Ви е сладко...
0
0
Стоянова
Стоянова
25.06.2013 19:25
Сигурно са и вкусни, не само здравословни, но къде да намерим такива?
0
0
Тео
Тео
29.04.2013 19:01
не разваляйте и кюфтетата . няма да остане нищо като в старото време.
0
0
Манчели
Манчели
09.03.2013 19:10
Евала, обожавам скара...
А може ли и малко туршия вътре в кюфтенцата или мешана салатка?
0
0
Monika Ivanova
Monika Ivanova
05.05.2016 15:03
каквото имаш слагай :))) колкото повече, толкова по-вкусно
0
0